Index Vakbarát Hírportál

Irán az egész világot a kebelére ölelné

2014. január 23., csütörtök 18:10 | aznap frissítve

Irán arra törekszik, hogy javítsa kapcsolatait a Nyugattal - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon.

"Ezennel bejelentem, hogy kormányom egyik fő elméleti és gyakorlati célja építő kapcsolatokat ápolni a világgal" - fogalmazott Róháni. Arról is beszélt, hogy az iráni atomprogramról tavaly novemberben kötött átmeneti megállapodás végrehajtásával párhuzamosan normalizálni akarja Irán viszonyát Európával.

Az iráni államfő még davosi útja előtt azt mondta az RTS svájci televíziónak, hogy javítani akarja országa kapcsolatát az Egyesült Államokkal. Nem zárta ki azt sem, hogy több mint harminc év után újra amerikai nagykövetség nyíljon Teheránban.

Azt is hangoztatta, hogy Irán valamennyi vele szomszédos országgal új alapokra kívánja helyezni kereskedelmi, gazdasági és ipari kapcsolatait.

A külföldi vállalatokat befektetésekre buzdította, és úgy vélte, az iráni gazdaság képes arra, hogy a világ 10 legnagyobbja közé kerüljön. Találkozott Davosban számos nagy olajcég képviselőivel.

Róháni egyértelművé tette, hogy országa be akarja tartani az atomprogramjáról kötött megállapodást. Megerősítette: Teheránnak nem célja, hogy atomfegyverhez jusson, de jogot formál arra, hogy békés célokra nukleáris energiát is használjon.

Izrael nem hisz Iránnak

Az iráni elnök szavait azonnal kétségbe vonta egy másik davosi felszólaló, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Ő azt mondta a fórumon, hogy Izrael, de számos arab ország is aggódik az iráni politika miatt. Úgy vélte, nem igaz, hogy Teherán nem akar atomfegyverhez jutni, hiszen ragaszkodik a ballisztikus rakéták birtoklásához, továbbá olyan eszközök alkalmazásához, amelyeket csak atomfegyverek előállítására használnak.

A szíriai válságra kitérve Róháni a "szabad és tisztességes választásokat" ítélte a legjobb megoldásnak a közel-keleti országban, és azt mondta, hogy a választások eredményét mindenkinek el kell fogadnia. A szíriai kormány egyik fő térségbeli támogatójának számító Irán nem vesz részt azon a - szintén Svájcban zajló - konferencián, amelynek célja megoldást találni a három éve tartó szíriai konfliktusra. A polgárháborúban eddig már mintegy 130 ezren vesztették életüket.

Netanjahu a szíriai válság témakörében is bírálta Teheránt, mert az szerinte részese az arab országban dúló erőszaknak. "Irán, a szíriai hadszíntéren jelen lévő Forradalmi Gárdával, előmozdítja a tömegmészárlást" - fogalmazott az izraeli kormányfő.

Jelen volt Davosban Simon Peresz izraeli elnök is, aki újságíróknak nyilatkozva azt vetette Irán szemére, hogy terroristákat lát el fegyverekkel. Külön említette a libanoni központú Hezbollah szervezetet, amely többek között izraeliek haláláért is felelős.

"Irán korunk terrorizmusának központjában van" - vélekedett Peresz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eredetileg meghívta Iránt is a szíriai válsággal foglalkozó, Montreux-ben rendezett Genf-2 értekezletre. A szíriai ellenzék és az Egyesült Államok nyomására azonban később visszavonta a meghívást, mert Irán nem fogadja el az előző békekonferencián lefektetett elveket, így egy átmeneti nemzeti egységkormány létrehozását sem.

Rovatok