Index Vakbarát Hírportál

Merkel és Gorbacsov is aggódik az ukrán helyzet miatt

2014. január 23., csütörtök 16:15 | aznap frissítve

Rendkívüli parlamenti ülést hívna össze csütörtökön Viktor Janukovics ukrán elnök a kialakult válság megvitatására.

Azok a megbeszélések, amelyeket ma folytatok az ellenzékkel, a politikai válság rendezésének csak az egyik részét jelentik. A vitának a parlament színterén kell folytatódnia

- írta közleményében az ukrán elnök. Továbbá hangsúlyozta, hogy a parlament nem pihenhet a mostani, zavargásokkal, gyújtogatásokkal, erőszakkal teli időszakban, hanem mihamarabb rendezni kell a kialakult helyzetet. Janukovics szerint az ellenzéki parlamenti pártok vezetőivel folytatott megbeszéléseken, illetve a parlamenti ülést előkészítő időszakban született javaslatokat a parlamentben kell a képviselőknek megvitatniuk.

Lemondatták Lvov kormányzóját

Az ukrán ellenzék által csütörtökre meghirdetett sztrájkfelhívásra mintegy kétezer tüntető gyűlt össze Lembergben (Lvov) a megyei közigazgatási hivatal épülete előtt. A tiltakozók több száz fős csoportja két megyei képviselő vezetésével bement a hivatalba. A kormányzóság épületét elfoglaló tüntetők bejelentették, hogy átveszik a hatalmat a megyében, és néptanácsot hoznak létre.

A közigazgatási hivatal épülete előtt tüntetők később feltartóztatták a munkahelyére tartó kormányzót, és arra kényszerítették, hogy írja meg a lemondásáról szóló kérvényt. Szalo kormányzó eleget tett a követelésnek, ám röviddel ezután nyilatkozatot tett közzé, amiben azt állította, hogy kényszer hatására írta meg a felmondását, mert a tüntetők leszámolással fenyegették. Azt is mondta, hogy hű volt Ukrajna elnökéhez és az is marad, s egyúttal feljelentést tett az ügyészségen a történtek kapcsán.

Merkel aggódik

A német kormány „mély aggodalommal és hatalmas felháborodással“ fogadta a híreket a tüntetők haláláról és arról, hogy az ukrán vezetés a szabadságjogokat megkérdőjelező jogszabályokat „vert keresztül“ a törvényhozáson − mondta csütörtökön Angela Merkel kancellár.

Elvárjuk az ukrán kormánytól, hogy biztosítsa a demokratikus szabadságjogok, különösen a békés tüntetéshez fűződő jog érvényesítését, és elvárjuk, hogy védje meg az emberek életét és ne alkalmazzon erőszakot

- nyilatkozta Merkel a kétnapos kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

Gorbacsov is aggódik

Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető csütörtökön arra kérte az Egyesült Államok és Oroszország elnökeit, hogy segítsék az ukrajnai konfliktus békés rendezését. A 82 éves, Nobel-békedíjas Gorbacsov csütörtökön nyílt levelet intézett Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökökhöz, és felkérte őket, hogy segítsenek az ukrán konfliktus békés megoldásában.

A két ország vezetőinek együttműködése és segítsége nélkül ez a helyzet katasztrófához vezethet

− olvasható az ukrán-orosz vegyes házasságban született Gorbacsov levelében.

A kijevi eseményekre reagálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Komszomolszkaja Pravda című orosz lapnak adott interjúban csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország sohasem fog beavatkozni Ukrajna belügyeibe. Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Moszkva teljesen elfogadhatatlannak tartja a külső beavatkozást az ukrajnai belpolitikába.

Rovatok