Index Vakbarát Hírportál

Bécsben nagy siker a pitbulljogsi

2014. január 24., péntek 15:09

A harcikutya-jogosítvány bevezetése óta 63 százalékkal csökkent a harci kutyák által okozott harapások száma Bécsben – derül ki Bécs képviseleti irodájának közleményéből. Az adat a Bécsi Állatorvosi Egyetem most közzétett tanulmányából származik.

A kutyajogosítvány 2010. július 1-je óta kötelező a harci kutyák tulajdonosainak. Az általános kutyaharapásos esetek is csökkentek, 967-ről 416-ra, azaz 57 százalékra. A harci kutyáknál volt a leglátványosabb a javulás: 305 helyett csupán 114 eset volt.

A Bécsben regisztrált több mint 61 ezer kutya mintegy 5,4 százaléka a harci kutya, de 2010-ben ők okozták a kutyaharapások csaknem 25 százalékát. Miután közterületre harci kutyát csak kutyavezetői engedéllyel lehet azóta vinni, az új szabály bevezetése óta több mint 5 ezren szerezték meg a képesítést.

Aki megszegi a szabályt, pénzbüntetést kap és 3 hónapon belül le kell vizsgáznia. Ha nem teszi meg, és a kutyája veszélyes helyzetet okoz, akár örökre el is vehetik.

A város célja „a megelőzés és ember és állat békés együttélésének a biztosítása″. Ennek érdekében tájékoztatókat tartanak a helyes kutyatartásról, növelik a kutyasétáltatók számát és mentesül az ebadó alól az a kutyatulajdonos aki önként vállalja, hogy megszerzi a kutyajogosítványt (ez a kedvezmény harcikutya-tulajdonosokra nem vonatkozik).

Ezen kívül a város évente 4 ezer kisiskolásnak biztosít kutyás tanórát, ahol azt sajátíthatják el, hogyan kell helyesen viselkedni a kutyákkal.

Rovatok