Index Vakbarát Hírportál

Elhalaszthatják a thaiföldi választásokat

2014. január 24., péntek 15:36

Elhalaszthatják a thaiföldi választásokat – döntött a thaiföldi alkotmánybíróság. A BBC szerint a választásokat eredetileg február 2-án tartották volna meg, de a döntés értelmében jogi akadálya nincs a halasztásnak.

A választási bizottság a tüntetések miatt támogatja a halasztást, kéthónapos szükségállapot van érvényben Bangkokban és a környező tartományokban. A tüntetők azt követelik, hogy Jinglak Sinavatra miniszterelnök mondjon le. A legnagyobb ellenzéki párt is támogatja a halasztást, mivel szerintük az események nem segítik elő a szabad választást.

A szükségállapot célja, hogy visszaszorítsák a főváros egyes részeit napok óta blokád alatt tartó kormányellenes tüntetőket. A rendelet a biztonsági erőket feljogosítja kijárási tilalom elrendelésére, a gyanús egyének vádemelés nélküli őrizetbe vételére, a cenzúrára és az ötfősnél nagyobb politikai gyűlések betiltására.

A kormány azzal érvelt, hogy az alkotmány értelmében jogilag nem lehetséges a halasztás, ennek a mostani döntés ellentmond. Ez még nem jelenti azt, hogy a választási bizottság meg tudja győzni a kormányt, hogy egyezzenek bele a halasztásba.

Jinglak támogatottsága főleg vidéken erős, az előrejelzések szerint esélyes, hogy megnyeri a választást. Thaiföld egyébként alkotmányos monarchia, a király Bhumibol Aduljadezs, az ország népessége körülbelül 65 millió fő.

Rovatok