Index Vakbarát Hírportál

Agyvérzést kapott az Arab Emírségek elnöke

2014. január 25., szombat 16:42

Szélütéssel kórházba szállították és megműtötték az Egyesült Arab Emírségek államfőjét, akinek ezután stabilizálódott az állapota, írja az MTI.

Kalifa bin Szaid an-Nahajan sejken, az Egyesült Arab Emírségek elnökén – aki egyben az állam részét alkotó Abu-Dzabi uralkodója – péntek reggel fedezték fel a stroke tüneteit, amelyek szükségessé tették a sebészi beavatkozást. 

Az 1948-ban született sejk 2004-ben vette át az uralkodói tisztséget elhunyt apjától, Zajid bin Szultan an-Nahajan sejktől. Apja Abu-Dzabi, Dubaj, Adzsmán, el-Fudzseira, Sardzsa és Umm-el-Kaivein sejkségek egyesülésével 1971-ben megalapította az Egyesült Arab Emírségeket.

Kalifa bin Szaid an-Nahajan sejket Nyugat-barát reformernek tekintik, akinek mérsékelt politikája mentette át az Arab-öböl menti államot a térséget érintő viharos időszakokon. Érdemének tartják, hogy az Egyesült Arab Emírségek vezetése sikeresen segítette kilábalni Dubajt a 2009-es - fizetésképtelenséggel fenyegető - adósságválságból.

Az 5,1 millió lakosú ország elnökét és az alelnököt a emirátusvezetőkből álló Szövetségi Legfelső Tanács választja tagjai közül. Az Egyesült Arab Emírségekben politikai pártok nem működhetnek. Az ellenzékiek és iszlamisták elleni politikai perek nem számítanak ritkaságnak a hatalmas kőolajvagyonnal rendelkező országban.

Rovatok