Index Vakbarát Hírportál

Egy asztalnál a szíriai kormány és ellenzék

2014. január 25., szombat 13:20

Rövid időre egy teremben tartózkodtak a szíriai kormány és az ellenzék képviselői a genfi békekonferencián, de közvetlenül nem beszéltek egymással, írja a BBC. Az egyeztetés fél órán át tartott, de a nemzetközi résztvevők szerint ez is jelentős előrelépésnek számít.

A kormányerők a BBC-nek korábban azt mondták, ők azt a tartják a legfontosabbnak, hogy véget vessenek a terrorizmusnak és az erőszaknak, miközben az ellenzéket személyes gyűlöletük befolyásolja. 

A két fél Genfben tárgyaló képviselői csak kisebb engedményeket szeretnének elérni, nem a teljes békekötés a cél. A tárgyalásokon egy ENSZ-mediátor segítségével kommunikálnak majd a felek. Az ENSZ főleg arra tesz erőfeszítéseket, hogy bizalom épüljön ki a felek között, és esetleg olyan kisebb engedményeket tegyenek egymásnak, mint kis, helyi tűzszünetek vagy fogolycserék. A szakértők abban reménykednek, hogy ezekkel a kis lépésekkel el lehet indulni az olyan nagyobb kérdések megvitatása felé, mint például a békés politikai rezsimváltás.

Rovatok