Index Vakbarát Hírportál

Jó napot, postás úr, két koponya lesz!

2014. január 27., hétfő 13:04

Szövevényes történetet közöl a Daily Beast egy simlis koponyaexportáló úrról. Az ügy a világ legszegényebb országában, az afrikai Tanganyika-tó partján fekvő Burundi fővárosában történt.

Az olasz származású Favaro egy napon megjelent Bujumbura főváros főpostáján, és három csomagot adott fel egy thaiföldi címre. A postán gond nélkül átvették a küldeményeket, viszont arra nem számított, hogy a reptéren aznap egy dörzsölt vámos, a Charles De Gaulle-on is tapasztalatot szerzett Maniratunga úr lesz szolgálatban. A vámos rendesen átvilágította a csomagokat, és a háromból kettőben egy gyanús, fehér színű, gömbölyded dolgot látott. Több se kellett Maniratungának, kinyitotta a csomagokat, és legnagyobb meglepetésére két fiatal felnőtt koponyáját találta meg.

Az ügy rögtön a rendőrséghez került, akik pár nappal később kivonultak Favaro tóparti házához. Ott egy reszkető, ősz hajú, 56 éves úr mutatkozott be nekik Favaróként. Kisebb-nagyobb kutatás után találtak nála még harmincnyolc koponyát. A koponyákat feltehetően Kongóból szerezte be, ebben két kongói segített neki.

Hiába érvelt azzal Favaro, hogy a koponyákat egy thai egyetemnek küldte oktatási célokra, a rendőrség nem hatódott meg tőle: őt és két társát letartóztatták hamis vallomásért és emberi maradványokkal való kereskedelemért. A rendőrség mellett szól, hogy Favaro a honlapján darabonként 300 dollárért (65 ezer forintért) hirdette a koponyákat – 40 koponya esetén ez közel 3 millió forint –, illetve hogy a Favaro által megjelölt thaiföldi egyetem is úgy nyilatkozott: nem használnak igazi koponyákat az oktatásban.

A Daily Beast még rengeteg érdekes adatot és történetet közöl a világ koponyabizniszeiről, és sokat sejtetően megjegyzi: ha az oktatásban nem is, több thai okkultista rituáléban bizony szokás igazi koponyákat használni.

Rovatok