Index Vakbarát Hírportál

Vészhelyzetet hirdettek Romániában

2014. január 27., hétfő 12:23

Vészhelyzetet hirdetett ki hétfőn a román kormány a délkelet-romániai Buzau, Braila és Vrancea megyében, ahol a harmadik napja tartó hófúvás miatt megbénult a közlekedés, írja az MTI.

A meteorológiai intézet a hófúvás miatt még szombaton kiadott narancssárga riasztását a tengerparti Dobrudzsa térségében található nyolc megyére szűkítette. Három másik moldvai megyében sárga figyelmeztetés van érvényben. A legnagyobb gondot a viharos szél által emelt hótorlaszok okozzák, amelyek magassága a délkeleti megyékben helyenként a két métert is meghaladta.

Az ország délkeleti részén 27 főút (köztük az A2-es és A3-as autópálya) szombat óta le van zárva, 16 főúton pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást. Románia 27 megyéjében (az ország több mint felében) hétfőn szünetel a tanítás. A román fővárosban több mint 400 tanintézmény tart zárva, ami negyedmillió iskolást és óvodást érint. 

Nagyon nagy fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is: a bukaresti főpályaudvarra érkező és onnan induló járatok közül 74-et töröltek, amelyek mégis járnak, azok hat-hét órát is késnek.

Buzau város körgyűrűjén több mint hatvan nyergesvontató és nyolcvan személygépkocsi maradt behavazva, Ramnicu Sarat térségében pedig húsz teherautó és ötven személygépkocsi került a hó fogságába. Utasaiknak művelődési otthonokban, sporttermekben ajánlottak fel szükségszállást, de mintegy száz olyan gépkocsivezető is van, aki nem akarta elhagyni járművét: nekik a hatóságok osztottak élelmet, teát és tíz-tíz liter üzemanyagot. A gépkocsikban éjszakázó emberek kisebb csoportokba gyűltek össze, és felváltva melegednek egymás járműveiben.

Rovatok