Index Vakbarát Hírportál

Egészsége védelmében hallgat Mladics

2014. január 28., kedd 12:22

„Sátáni bíróságnak” nevezte a volt Jugoszlávia ügyeiben eljáró hágai Nemzetközi Törvényszéket Ratko Mladics, a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka. „Ez egy sátáni bíróság, nem ismerem el ezt a gyűlöletbíróságot” – hangoztatta a nyilvános tárgyaláson, miután az idézést és a vádakat is hamisnak nevezte. Mladics végül kénytelen volt esküt tenni, miután figyelmeztették, hogy a bíróság megsértése miatt eljárás indulhat ellene.

Mladicsot egykori főnöke, Radovan Karadzsics perében a védelem tanújaként idéztek be. A két férfi először jelent meg együtt a nyilvánosság előtt a boszniai háború vége óta, írta a BBC.

Karadzsics volt boszniai szerb elnök és Mladics egykori boszniai szerb hadseregparancsnok a két fő vádlott az 1992-95-ös délszláv háború alatt elkövetett háborús bűnök ügyében. Egyebek között népirtás ellenük a vád. A keddi tárgyaláson mindketten ártatlannak vallották magukat.

Karadzsics ügyvédje azzal érvelt, hogy „Mladics volt az az ember, aki a legjobban tudta, mi történt a boszniai háborúban”, és Karadzsics kérte őt, mondja el, mi történt. Mladics még válaszolt is Karadzsics és ügyvédje első kérdésére, de a második kérdést már visszautasította. A kérdés úgy szólt: „Informált valaha arról, hogy a szrebenicai rabokat kivégezték vagy kivégzik?” Mladics saját egészségére hivatkozva tagadta meg a választ. Ügyvédei szerint a volt hadseregparancsnok olyan memóriazavarban szenved, amely miatt nehezére esik elkülönítenie valós emlékeit a fikcióktól.

Vasárnap írtuk: Szerbiában előrehozott választások jöhetnek, az EU-tagság előtti legnagyobb akadály pedig elhárult azzal, hogy a háborús bűnösöket átadták a hágai törvényszéknek.  

Rovatok