Index Vakbarát Hírportál

Hatszáz nyaraló kóvályog a Karib-tengeren

2014. január 28., kedd 14:53

Két nappal a tervezett idő előtt véget ér az Explorer of the Seas nevű óceánjáró útja, a hajó a tervek szerint szerdán köt ki New Jersey-ben, fedélzetén hatszáz beteggel. A turisták és a hajó legénysége ugyanis gyomorrontással támolyog a Karib-tengeren, mind hánynak vagy hasmenésük van, és most mindenhez csak vegyvédelmi felszerelésben érhetnek, nehogy fertőzzenek, írja a CBC. A betegeket elkülönítették a még egészségesektől, méghozzá úgy, hogy a betegek nem hagyhatják el szobáikat. Emellett a személyzet éjjel-nappal takarít, fertőtlenít, amit csak tud.

Ugyanakkor a hajó még egészséges utazói csak napokkal a betegség felbukkanása után értesültek arról, hogy valami nincs rendben. Először csak a hajón tervezett fellépéseket, koncerteket fújták le, aztán már sétákat is, majd a kapitány megtagadta a kikötést Haitin és Sint Maartenben. Az utasokat ezután közleményben értesítették a terjedő fertőzésről.

A Royal Carribbean hajójával kapcsolatos hírek kezdetben háromszáz betegről szóltak, de a betegek száma mostanra megduplázódott. A cég azóta azt is megígérte ügyfeleinek, hogy az utazás árának felét visszafizeti, a következő utazásukból pedig a költségek felét elengedi. Egyes utasok az út teljes árát visszakövetelik.

A hajón a több mint 1100 fős személyzettel együtt összesen több mint 4200-an utaznak. A teljes utazás összesen tíznapos lett volna, de az a betegség miatt nyolc nap után véget ér. A megbetegedések okát egyelőre nem ismerik, de már a hajón van egy környezetbiztonsági tiszt és egy epidemiológus, hogy nyomozzon az ügyben. A szakemberek szerint egy norovírus lehet a bűnös, azaz egy erősen fertőző vírusra gyanakodnak, amelyet egy fertőzött személy, szennyezett víz vagy élelmiszer terjeszthetett el a hajón.

Rovatok