Index Vakbarát Hírportál

Kínzáskerékkel játszottak a Fülöp-szigeteki rendőrök

2014. január 28., kedd 14:12

Válogatott kínzásokkal csaltak ki vallomásokat vádlottakból a Fülöp-szigeteki rendőrök, írja a Guardian egy most nyilvánosságra hozott jelentés alapján. A foglyokat egy Manilához közeli titkos helyszínen őrizték, és a rendőrök kedvükre kínozták őket, gyakran játékként felfogva a verést.

Az őrök játéka a „kínzáskerék” nevet viselte, és főleg drogkereskedelemmel vádolt férfiakkal játszották. A vallatók egy színes kereket pörgettek, és ha az a „20 másodperc Manny Pacmannél” állt meg, akkor komoly ütések vártak a vallatott rabra. (Manny Pacman egy becenév, utalás Manny Pacquiao Fülöp-szigeteki bokszolóra.) A „30 másodperc denevér” azt jelentette, hogy a rabot fejjel lefelé fellógatták. Ezenkívül a keréken volt még „3 perc zombi” és „30 másodperc kacsajárás/óriáskerék” felirat is. A jelentés szerint az őrök egyértelműen saját szórakoztatásukra játszották a brutális játékot.

Az Amnesty International elítélte a módszert. A szervezet és a kormány emberi jogi szakbizottságának elnöke is felidézte: mindez harminc évvel azután történt, hogy az ország leszámolt a brutális diktatúrával. Habár az elnök, Benigno Aquino korábban megígérte, hogy leszámol a kegyetlen vallatások felelőseivel, az Amnesty szerint ez eddig nem történt meg, és a kínzások folytatódtak. A szervezet szerint a leszámoláshoz egyébként sem lenne elég a bűnösök felfüggesztése, a fogvatartókról bíróságnak kellene döntenie. A rendőrségi szóvivő szerint több nyomozás is folyamatban van.

Rovatok