Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az ukrán kormányfő

2014. január 28., kedd 09:49

Benyújtotta lemondását Nyikolaj Azarov ukrán kormányfő – közölte a miniszterelnöki hivatalra hivatkozva az Unian hírügynökség kedden. A politikus távozása az egyik legfőbb követelése volt az ellenzéknek, amely november vége óta tartja tömegtüntetéseit Kijevben és Ukrajna több – főként az ország nyugati részén fekvő – városában.

A lemondással a kormányfő célja, hogy előmozdítsa a mielőbbi kompromisszumos megoldást a politikai rendezés érdekében – áll Azarov közleményében.

Az ukrán parlament kedden rendkívüli ülésre gyűlik össze, ahol a remények szerint további lépéseket tesznek a politikai megbékélés érdekében.

A rendőrség és a tüntetők közötti, mind élesedő összecsapásokban öten vesztették életüket, egy rendőrt pedig tisztázatlan körülmények között vasárnap lőttek le. A tiltakozások eredetileg azért indultak el, mert Janukovics november végén végül nem írta alá az EU-val kötendő társulási szerződést. Az ellenzék szerint az elnök ezzel a Moszkvához való közeledés mellett tette le voksát.

Jobb lesz, vagy nem

A rada keddi gyűlésén vélhetően visszavonja a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja (PR) és a vele szövetségben lévő Ukrán Kommunista Párt (KPU) által január 16-án megszavazott törvényeket, amelyek megkönnyítették a hatósági fellépést a tüntetőkkel szemben, szigorúbb szankciókat helyeztek kilátásba, és módot adtak arra, hogy a hatóság könnyebben zárjon el információs hírportálokat.

Ugyanakkor más források szerint az sem kizárt, hogy a kormánytöbbség inkább rendkívüli állapot kihirdetéséről szavaz, ami csak tovább fokozza a feszültséget a 46 milliós országban.

Az ellenzéknek egyéb követelései is vannak, amelyeket azonban egyelőre Janukovics nem kíván teljesíteni: a legfontosabb magának az elnöknek a lemondása és előrehozott államfőválasztás kiírása. A soron következő megmérettetés egyébként egy év múlva lenne esedékes.

Azarovot már beáldozták

Janukovics már a hétvégén felajánlotta, hogy megválik kormányfőjétől, és lehetőséget ad arra, hogy a tüntetések élén álló Batykivscsina, a nacionalista Szvoboda és a Vitalij Klicsko vezette UDAR alakítson kormányt. A kormányfői posztot a bebörtönzött exkormányfő, Julija Timosenko mögött álló Batykivscsinát vezető Arszenyij Jacenyjuk kapta volna, míg az egykori nehézsúlyú világbajnok bokszoló a kormányfőhelyettes lett volna. Az ellenzék visszautasította a javaslatot, arra hivatkozva, hogy ahhoz előbb új parlamenti és elnökválasztás szükséges.

Rovatok