Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapot jöhet Ukrajnában

2014. január 28., kedd 06:41

Nem zárja ki a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajnában Eduard Sztavickij energetikai és szénipari miniszter arra az esetre, ha a „szélsőségesek és terroristák” fokozzák akcióikat – írja az MTI.

Úgy gondolom, hogy nem kell átlépnünk a határon, de amennyiben a szélsőségesek és terroristák tevékenysége szélesedni fog, a kormány döntést fog hozni

– idézte keddre virradóra a kijevi média a minisztert, aki a rendkívüli állapot bevezetésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolt így.

Sztavickij közölte, hogy az utóbbi időben a kormányzati intézményekhez és hivatalokhoz különféle névtelen fenyegetések érkeznek, így a rivnei atomerőmű elfoglalásával és a dnyeperi vízi erőmű aláaknázásával is fenyegetőztek. „Mosolyt látok egyesek arcán, de azt kell mondanom, hogy senki se fog nevetni” – figyelmeztetett a miniszter, és az ukrajnai események tárgyilagos ismertetésére szólította a sajtósokat.

Hétfőre virradóra Olena Lukas igazságügyi miniszter is azzal fenyegetőzött, hogy rendkívüli állapot bevezetését fogja kérni a nemzetbiztonsági és védelmi tanácstól, ha a tüntetők nem hagyják el az általa vezetett minisztériumot. Mikola Azarov miniszterelnök sajtószóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy a kabinet ülésén szóba sem került a rendkívüli állapot bevezetése.

Az UNIAN hírügynökség éjszakai jelentésében azt írta, hogy Leonyid Kucsma volt ukrán államfő kizártnak tartja a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajnában. Arra figyelmeztetett, hogy ez „az eddiginél is sokkal súlyosabb vérontáshoz vezetne”.

Biden: Csak olaj lenne a tűzre

Joe Biden amerikai alelnök óva intette Viktor Janukovics ukrán elnököt a rendkívüli állapot bevezetésétől, és arra figyelmeztette, hogy ez olaj lenne a tűzre és bezárná a kaput a válság békés rendezése előtt.

A Fehér Ház tájékoztatója szerint az amerikai alelnök Viktor Janukovics ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetése alkalmával arra szólította a kijevi vezetést, hogy az ellenzékkel együttműködve keressen békés kiutat a politikai válságból.

A szóvivő szerint Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszakot, bármely oldal is alkalmazza. Felszólította Janukovicsot, hogy hívja vissza a rohamrendőröket az ukrán városok utcáiról, és az ellenzékkel együttműködve csökkentse a feszültséget. Felszólította továbbá a kijevi hatalmat, hogy tegyen konkrét lépéseket a parlament keddi rendkívüli ülésén, hogy kielégítő választ adjon az ukrán nép jogos aggodalmára, többek között a január 16-án hozott demokráciaellenes törvények érvénytelenítésével.

Utóbbi előkészületei már megtörténtek: az ukrán államfő és az ellenzék képviselői hétfő este megállapodtak abban, hogy hatályon kívül helyezik a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot korlátozó törvényeket, amelyekre Biden utalt, az erről szóló parlamenti szavazás kedden várható.

Rovatok