Index Vakbarát Hírportál

Hoffmann Rózsa szelleme kísért Angliában

2014. január 30., csütörtök 12:36

Nagy vita alakult ki Nagy-Britanniában, miután David Cameron miniszterelnök egykori főtanácsadója radikális oktatási reformjavaslattal állt elő: Paul Kirby szerint eljött az ideje annak, hogy a diákok egész napos oktatást kapjanak, azaz mindennap 9-től 18 óráig tanuljanak az iskolában. Emellett az iskolaszünetek számát is töredékére, összesen évi 6-7 hétre csökkentené – írja a Guardian.

„A mostaninál kétharmadával nagyobb óraszámmal (heti 45 óra) a szülők egész állásban tudnának dolgozni anélkül, hogy különórákra, napközikre kellene befizetniük a gyerekeket. Éves szabadságukat pedig pont be tudnák osztani úgy, hogy az lefedje a gyerekek megmaradó iskolaszüneti napjait.”

Túl sok idejük van a gyerekeknek?

Angliában az iskolaév átlagosan 190 napból áll, vagyis 38 hetes. A nyári szünet 6 hetes, a karácsonyi és a húsvéti szünet is 2-2 hetes, valamint a tanév során van három szemeszter közbeni, 1-1 hetes szünet is. A hétvégéket és állami ünnepeket is beleszámolva ez összesen 175 iskolán kívül töltött napot jelent. Jelenleg nincs törvényileg megszabva az iskolai napok hossza, a legtöbb iskolában reggel 9-től délután háromig-fél négyig tart az oktatás.

Kirby szerint a hosszú iskolai napok felkészítenék a gyerekeket a munkahelyi tempóra, és visszaszorítanák a fiatalkorúak bűnözését is – ami éppen délután 3 és 6 között a legmagasabb – azzal, hogy az egyébként elkallódó gyerekek is az iskolában maradnának.

„Ez az egész arról szólna, hogy több teret tudjunk adni az iskolában a játéknak, a kreativitásnak, a lazításnak és a mozgásnak.”

„Arról szól, hogy ne legyen olyan gyerek, aki lemarad, aki nem érti a tananyagot.”

Más szempontot is említ Kirby: „A hosszabb tanítási napok és a kevesebb iskolaszünet ötlete a legjobb választási ígéret lehet a munkától és gyerekneveléstől megfáradt rengeteg szülőnek.”

A javaslat szerdán jelent meg, de máris heves vita bontakozott ki körülötte. Az ellenzői szerint Kirby nem kezeli elég komplexen a témát, nem számol azzal, hogy a gyerekek már most is fáradtan jönnek haza az iskolából, illetve nem részletezi a reform tanárokat érintő oldalát sem.

A problémát jól ismerő londoni forrásunk szerint a javaslat létező problémára reagál, csak nem feltétlenül a legjobb módon: „A mostani rendszerben vagy az van, hogy az anyuka otthon marad/félállást vállal, vagy az van, hogy az iskolaszünetre fizetik a családi napközit vagy a táboroztatást, ami nem olcsó, sőt... Másfelől azt gondolom, hogy egy 4-5-6 éves gyereknek bőven elég ennyi idő a suliban, az enyémek jól elfáradnak a nap végére.”

A brit oktatási minisztérium (Department for Education) diplomatikus közleményben reagált: „Természetesen megfontolunk minden új reformjavaslatot.” Hozzáteszik, hogy a nemrégiben bevezetett változtatásoknak köszönhetően az iskolák már most szabadon választhatják meg, hogy hány órában tanítanak, és mennyi szünnapot tartanak. „Sok iskola már most kiterjesztett tanítási napokkal működik, és szeretnénk, ha még több intézmény élne ezzel a lehetőséggel.”

Rovatok