Index Vakbarát Hírportál

Az érsekújvári zsidók beszóltak Orbánnak

2014. január 30., csütörtök 12:08

A szlovákiai Érsekújvár (Nové Zámky) zsidó hitközségének elöljárósága nem tartja őszintének az Orbán-kormány hozzáállását a holokausztmegemlékezésekhez, ezért visszautasítják a Civil Alaptól kapott 1,5 milliós támogatást. A nyilatkozat közvetlen kiváltó oka a náci megszállás 70. évfordulójára készülő, rendkívül negatív visszhangot kiváltó emlékmű. 

A keddi érsekújvári nyilatkozat szerint a hitközség elfogadhatatlannak tartja a

„mi – a magyarok, ők – a zsidók” szóbeszédet, még ha úgy is hangzik el, hogy „mi, magyarok, megvédjük a kisebbségeinket”. Elfogadhatatlannak tartjuk a holokauszt áldozatait kizárólag mint a zsidó közösség veszteségét számon tartani. A Magyarországi holokauszt közel hatszázezer áldozata olyan tudatos népirtó politika és magas szinten megszervezett, még a nácikat is bámulatba ejtő szofisztikált cselekvés következménye, amelyet az akkori magyar kormány és közigazgatás teljes szervezete vitt végbe.

A nyilatkozat a történelem tudatos hamisításának nevezi

a céltudatos felelősség-áthárítás minden formáját, az áldozatok és bűnösök összemosását, a német megszállásra és a„szuverenitás elvesztésére” való hivatkozást. Ezt nem teszi igazzá semmilyen történelemhamisító álemlékmű. Nem feledjük: már a náci megszállásig is legalább 60 ezer áldozata volt a Magyarországi zsidógyűlöletnek, közöttük az „idegenrendészeti eljárás” 18 ezer áldozata is.

Az érsekújváriak szerint gyermeteg magyarázkodás, hogy

az akkori kormány vétsége lenne, hogy „nem védte meg zsidó polgárait és anyagi eszközöket bocsájtott rendelkezésre az üldözésükhöz”. A magyar állam, a regnáló kormányok évek, évtizedek alatt tudatosan készítették elő a genocídiumot, az ország zsidóktól való megtisztításának soha nem látott bűnét, ezért a zsidó polgárokat kizárólag saját maga ellen kellett volna megvédenie. Ehelyett ellenük mozgósította a kétszázezres államapparátus minden bevethető közegét.

Sajnálatosnak nevezik, hogy miközben a kormány más tagjai olykor a magyar felelősségről beszélnek, Orbán Viktor a holokauszt-emléknapon elhangzott üzenete nem hozott változást a tervezett emlékművel kapcsolatos fejleményekben:

Az áldozatok emléke nem lehet a napi politika és politikai harc, az ország imázsának a külföld felé szóló szebb bemutatása érdekében a propaganda eszköze. Nem adhatjuk nevünket sem a történelemhamisítás, sem a Horthy-rendszer szerecsenmosdatásának szolgálatához. Meggyilkolt szüleink, nagyszüleink, testvéreink emlékének kegyelete számunkra mindennél előbbre való, ezért ebben a folyamatban nem kívánunk részt venni.

Közben aktivizálódik a két legbefolyásosabb hazai zsidó szervezet. A hét végére a Mazsihisz testületi ülést hívott össze, az EMIH pedig közmeghallgatást tart, hogy eldöntsék, miként reagáljanak a részvételükkel zajló holokauszt-emlékév fejleményeire.

Rovatok