Index Vakbarát Hírportál

Halál vár a bostoni robbantóra

2014. január 30., csütörtök 22:34

Az USA igazságügyi minisztere, Eric H. Holder Jr. felhatalmazást adott a 2013-as bostoni maraton alatt robbantó, csecsen származású Dzsohar Carnajev ügyében tárgyaló ügyésznek, hogy a legsúlyosabb kiszabható büntetést kérje a férfira, ami jelen esetben a halál.

Dzsohar Carnajevet és Tamerlan nevű testvérét azzal vádolják, hogy két pokolgépet robbantott a Boston Marathon befutójánál, amivel megöltek három embert és megsebesítettek 264 másikat. Holder azzal indokolta döntését, hogy a rendelkezésére álló tények, az érvényes törvények és releváns rendelkezések alapos vizsgálata után nem dönthetett másként, mint úgy, hogy Carnajevre halálbüntetés kiszabását kérje. A bostoni ügyészek már tájékoztatták az ügyet tárgyaló bírót. A csecsen férfi védő ügyvédi team (a bíró négy szakembert rendelt ki a férfi védelmére, köztük egy olyat, aki a halálbüntetéses ügyek specialistája) nem kívánta kommentálni a döntést.

A tárgyalás napját egyelőre nem tűzték ki, mert addig, míg az ügyészek azon tanakodtak, milyen büntetés kiszabását kérik, nem volt erre lehetőség. A húszéves Carnajevet a robbantások mellett egy rendőr meggyilkolásával is vádolják. 26 éves testvére meghalt a rendőrökkel vívott tűzharcban. Az ügyészek harminc vádpontot nyújtottak be Carnajev ellen, a halálbüntetés kiszabását azért kérik majd, mert a vád szerint Carnajev saját akaratából vett részt a merényletben, előre megfontol szándékkal gyilkolt és okozott sérülést másoknak, és tisztában volt tettei következményével.

Szakértők szerint a tárgyalás úgy három hónapig fog tartani (plusz még két hónap a büntetés kiszabására) , és nem túl nagy valószínűsége van annak, hogy a végén Carnajev megússza a dolgot. Massachusetts államban egyébként nincs halálbüntetés, de az ügy nem a helyi, azaz állami törvénykezés, hanem a szövetségi törvények hatálya alá tartozik, így az ügyészek nyugodtan kérhetik a halálbüntetés kiszabását. Egy tavaly szeptemberi közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a megkérdezettek 57 százaléka megelégedne a tényleges életfogytiglani börtönbüntetéssel, és csak 33 százalékuk akarná holtan látni. 

Rovatok