Index Vakbarát Hírportál

Öt évet kapott a volt miniszter

2014. január 30., csütörtök 16:05

Bűnrészesként hivatali hatalommal elkövetett visszaélés miatt jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság Relu Fenechiu volt közlekedési minisztert. A vád szerint 2002 és 2005 között az általa birtokolt vagy vezetett cégek egy állami áramszolgáltató vállalatnak használt transzformátorokat adtak olyan feltételek mellett, mintha újak lettek volna, és így mintegy hatmillió lej (csaknem 400 millió forint) kár érte az állami vállalatot, írja az MTI.

A volt miniszter az említett időszakban Iasi megyei önkormányzati képviselő volt. 2004-től parlamenti képviselő lett, jelenleg harmadik mandátumát tölti a román törvényhozói testület alsóházában.

Fenechiu a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) befolyásos politikusa, aki 2012 decembere és 2013 augusztusa között töltötte be a közlekedési miniszteri tisztséget. Miután tavaly elsőfokon elítélték, lemondott erről a tisztségéről.

A jogerős ítélet szerint az állami vállalat két volt vezérigazgatóját 6-6 év börtönbüntetésre ítélték, a kereskedelmi igazgatót 7 év szabadságvesztésre. Börtönbe kell mennie a volt miniszter testvérének is, mert ő is részvényese volt azoknak a cégeknek, amelyek használt transzformátorokat adtak el az állami vállalatnak. Ő szintén öt év szabadságvesztést kapott, akárcsak testvére.

Rovatok