Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábon védekeznek a nyitrai neonácik

2014. január 30., csütörtök 13:32

Szabadlábon védekezhet a szerdán őrizetbe vett öt támadó, akik tavaly októberben tömegverekedésben több embert is bántalmaztak Nyitrán, Szlovákiában. A helyi kerületi ügyész csütörtöki döntése értelmében a támadók akkor sem kerültek előzetes letartóztatásba, így jelenleg is szabadlábon védekezhetnek. A nyitrai ügyész eljárását most a Legfőbb Ügyészség tanulmányozza.

A támadás a nyitrai Mariatchi bár előtt történt egy októberi hajnalon. A rendőrség csaknem négy hónappal később jutott el addig, hogy vádemelési javaslatot tegyen az ügyben, és őrizetbe vegyen öt gyanúsítottat. Mindez csak azután történt meg, hogy a Sme napilap birtokába került és a lap nyilvánosságra hozta a bárral szembeni utcai kamera felvételét, amelyen egyértelműen azonosíthatóak a brutális támadás elkövetői.

A nyitrai és vágsellyei származású neonácik esetében a kiszabható börtönbüntetés öttől tizenkét évig terjed, hétfőn azonban még csak kétéves szabadságvesztésről beszélt a rendőrség.

Az eset nagy felháborodást keltett Szlovákiában, civilek petícióban követelik a rendőrfőnök és a belügyminiszter lemondását, mivel szerintük a hatóságok nem tették meg időben a kellő intézkedéseket. Az esetről bővebben a Dotoho blogon olvashat, ahol megtekintheti az esetről készült sokkoló felvételt is.

Rovatok