Index Vakbarát Hírportál

Buta volt, mint hat ökör, egy drónnal elfogták őt

2014. január 30., csütörtök 19:57

Megvan az amerikai drónok első igazi sikere, segítségükkel kaptak el egy dakotai tehéntolvajt a hatóságok. Igaz, az eset még 2011-ben történt, de Rodney Brossartot csak idén januárban ítélték el. A farmer három év börtönt kapott, ebből hat hónap felfüggesztettet, de nem a tehenekért, írja a Forbes.

Brossartra akkor figyelt fel a rendőrség, amikor hat tehén sétált be a férfi birtokára. Igaz, az állatok nem hozzá tartoztak, de ha már ott voltak, a férfi úgy döntött, nem adja vissza őket a tulajdonosnak. A szomszéd mégis nagyon ragaszkodott teheneihez, ezért kihívta a rendőrséget, akik le is tartóztatták Brossartot. Az igazi balhé a letartóztatás után kezdődött: a kommandósok és a farmer három fia között fegyveres patthelyzet alakult ki.

A hatóságok úgy döntöttek, nincs kedvük megvárni, amíg egy végeláthatlan hajtóvadászat indul meg, és a saját testi épségüket sem akarták kockára tenni, ezért kölcsönkértek egy Predator drónt a Vám- és Határőrségtől (CBP). A gép persze azonnal megoldotta a problémát.

Habár a bíróság szerint Brossart nem volt bűnös a tehenek ügyében, a fegyveres ellenállás már hivatalos szerv elleni erőszaknak minősült. Fiait hivatalos szervek tisztviselőinek veszélyeztetése miatt ítélték el.

A farmer ügyvédje arra hivatkozva akart pert nyerni, hogy a drón előzetes figyelmeztetés nélkül gyűjtött adatokat és bizonyítékokat, készített felvételeket, de ez nem jött be, az amerikai törvényhozásban ugyanis még akadnak kiskapuk a témában. Vagyis nem egyértelmű, hogy pontosan milyen esetekben kell engedélyt kérnie a légifelügyeletnek.

A helyi bíró utólag jogosnak találta a drónok bevetését az ügyben, de azért megjegyezte, hogy ennek igazából sohasem szabadott volna megtörténnie. A Forbes cikkében megjegyezte, Brossarték biztosan nem az utolsók, akiket egy drón szerelt le, bár kicsit abszurd, hogy ezek a gépek elvileg az amerikaiakat védik, végül mégis a helyiek levadászására használhatják őket.

Rovatok