Index Vakbarát Hírportál

Francia zsidókat csábítana Izrael

2014. január 31., péntek 11:55

A Franciaországban élő zsidók Izraelbe való bevándorlásának növelésére „Franciaország elsőként” címmel akciótervet dolgoztak ki Izraelben – írja a Maariv napilap alapján az MTI.

A bevándorlási miniszter által elkészített javaslat növeli az Izrael népszerűsítő küldöttek számát a nagyobb zsidó közösségeknek otthont adó helyeken, és kilátásba helyez több, az izraeli beilleszkedésüket segítő lépést. A tervet a jeruzsálemi kormány várhatóan két hét múlva fogadja el.

A program készítői történelminek nevezik a helyzetet, amikor a növekvő európai antiszemitizmus hatására első alkalommal egy nyugati ország zsidó közösségét próbálják átköltöztetni Izraelbe.

A terv alapjául a francia zsidók az utóbbi években megfigyelhető tömeges kivándorlása szolgált. Ugyan hivatalos adatok nincsenek, de a becslések szerint több tízezren költöztek közülük Nagy-Brittaniába, Kanadába, Amerikába és más országokba.

Az izraeli állapolgárságot elnyerő francia zsidók száma egy év alatt majdnem megduplázódott, amíg 2012-ban 1600 volt, 2013-ra mintegy 3000-re nőtt, de Jeruzsálem sokkal többet szeretne. A program célja, hogy idén négyezren, 2016-ban pedig már legalább hatezren telepedjenek át Franciaországból a zsidó államba.

Rovatok