Index Vakbarát Hírportál

Halálbüntetést kérnek a bostoni robbantóra

2014. január 31., péntek 06:05 | aznap frissítve

Ha a bírósági tárgyaláson bűnösnek találják a bostoni robbantással vádolt Dzsohar Carnajevet, halálbüntetést is kérhetnek rá. Az amerikai igazságügyi miniszter felhatalmazta az ügyészeket a legsúlyosabb büntetés indítványozására. Indoklása szerint "a szóban forgó magatartás természete és az abból eredő kár kényszeríti ki ezt a döntést".

A szövetségi ügyészek az illetékes bostoni bíróságoz benyújtott keresetükben Holder érvelését kibontva úgy fogalmaztak, hogy a vádlott előre megfontolt szándékkal és kegyetlenséggel követte el a gyilkosságokat és nem tanúsított megbánást. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Dzsohar Carnajev ellen a tavaly április 15-i bostoni maraton finisében végrehajtott terrortámadás ügyében összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt emeltek vádat. A 20 éves, csecsen származású amerikai állampolgár július 10-én ártatlannak vallotta magát a bíróságon.

Carnajev a vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlan Carnajevvel együtt követte el a kettős robbantást. A merényletben hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - halt meg, 264-en megsebesültek, közülük sokan végtagjaikat vesztették. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

Az idősebb Carnajev április 19-re virradóra halt meg a rendőrökkel folytatott tűzharcban. Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon, súlyosan sebesülten fogták el. Dzsohar Carnajev az állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért. Szerinte aki egy mohamedánt megtámad, az mindet megtámadja.

"A bizonyítékok alapján, így vagy úgy, de Carnajev a börtönben fog meghalni" - jelentette ki csütörtökön Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) massachusettsi szervezete viszont tiltakozott az igazságügyi miniszter döntése ellen és rámutatott, hogy a pert egy olyan államban fogják lefolytatni, amelyben eltörölték a halálbüntetést.

A The Boston Globe egy múlt évben közölt közvélemény-kutatása szerint a bostoniak 57 százaléka úgy vélekedett, hogy Carnajevet életfogytiglani szabadságvesztésre kell ítélni, ha bűnösnek találják, és csak 33 támogatta esetében a halálbüntetés kiszabását.

Az Egyesült Államokban 1988, a halálbüntetés szövetségi szintű visszaállítása óta mindössze három embert végeztek ki. Egyikük Timothy McVeigh, az 1995-ös oklahomai bombamerénylet elkövetője volt.

Eric Holder minisztersége előtt ellenezte a halálos ítéletet, de amióta 2009-ben átvette a tárca irányítását, 36 esetben hatalmazta fel az ügyészeket arra, hogy halálbüntetést kérjenek.

Rovatok