Index Vakbarát Hírportál

Janukovics aláírta az amnesztiatörvényt

2014. január 31., péntek 10:50

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken aláírta a kormánypárti képviselők által nemrégiben megszavazott amnesztiatörvényt, és hatályon kívül helyezte a tüntetők jogait korlátozó törvényt. A törvény értelmében 15 napon belül ki kell engedni minden tüntetőt, akiket az elmúlt hónapokban börtönöztek be. Az erről szóló közlemény az elnöki hivatal honlapján jelent meg.

Most nincs idő a náthára

A fegyveres erők elfogadhatatlannak tartják az állami intézmények elfoglalását, működésük akadályozását – áll az ukrán védelmi minisztérium közleményében. A dokumentum szerint a mára kialakult helyzet az ország területi épségét veszélyezteti.

A védelmi minisztérium szerint ezért az államfőnek – aki egyben a hadsereg főparancsnoka is – határozott lépéseket kell tennie a stabilizáció érdekében. Viktor Janukovics jelenleg hivatalosan megfázás miatt tegnap óta betegszabadságon van. Senki sem gondolja azonban komolyan, hogy az államfőt az országot mind inkább elárasztó tüntetések és összecsapások idején valóban nátha döntötte volna ágynak. 

Az ellenzék szerint időleges visszavonulásával valójában a rendkívüli állapot bejelentését készíti elő. Ezt erősíti a védelmi minisztérium mai közleménye is.

Az ellenzék nem irányít

Nem lehet azonban állítani, hogy a kormány semmiféle engedményt nem tett az ellenzéknek a november vége óta tartó, január 19. óta azonban különösen felfokozott feszültség oldásában: a parlament visszavonta a január 16-án elfogadott törvényeket, amelyek az ellenzék szerint a hatóság erőszakos fellépését készítette volna elő a tüntetőkkel szemben. Lemondott Nyikolaj Azarov kormányfő, kormányalakítási lehetőséget kapott volna az ellenzéki Batykivscsina és Janukovics jelezte, hogy akár az előrehozott parlamenti választások kiírására is hajlandó. (Igaz, az elnökválasztásra viszont nem, amit szintén követelt az ellenzék, miután Janukovics hajlandónak mutatkozott a kormányfői menesztéssel kapcsolatos követelés teljesítésére.)

Mind több jel utal azonban arra, hogy a tüntetésen részt vevőket korántsem tudja kézben tartani a látszólag élükön álló három ellenzéki párt – a Julija Timosenko mögött álló Batykivscsina, a Vitalij Klicsko vezette UDAR és Oleg Tyahnibok nacionalista Szvoboda pártja –, és kevéssé hatnak a tüntetők radikalizálódó részére.

Mind több az olyan ellenzéki akció, amiről nem senki nem egyeztet a három parlamenti ellenzéki párttal. Klicsko legutóbb hiába ígért „tűszszünetet”, a tüntetők ezután is foglaltak el Nyugat-Ukrajnában megyei hatósági épületeket, Kijevben pedig az igazságügyi minisztériumot, igaz, azt később feladta a Közös Ügy nevű radikális csoport.

Túlzás a polgárháborúzás

„Szó sincs arról, hogy katonai beavatkozás állna küszöbön” – igyekezett megnyugtatni a kedélyeket Alekszej Plotnyikov. Az elnök mögött álló Régiók Pártjának (PR) korábbi képviselője szerint továbbra is a megegyezésen kell dolgozni az ellenzékkel. „Várjuk meg, hogyan alakulnak az események a következő napokban, egyik fél sem akarja az erőszak elszabadulását” – mondta az Indexnek a kormánypárti gazdaságpolitikus.

Igaz, Plotnyikov nem tudta megmondani, milyen újabb javaslattal kíván előállni a kormány a kompromisszum érdekében. (Leginkább a tüntetőkre vonatkozó amnesztiarendelet szélesítéséről lehet szó, mivel az ellenzék kevesli az érintettek körét.) Ráadásul szerinte előrehozott választás sem lesz, sem elnöki, sem parlamenti, noha utóbbiról a korábbi hírek még kormánypárti források is szóltak. Fontos azonban, hogy az ellenzéket továbbra is tárgyalópartnernek tartja, szerinte nem lehet állítani, hogy a tüntetők már nem hallgatnak az ellenzék vezetőire.

„Vannak persze radikális csoportok, akik soha nem is követték őket, de nem ők képviselik a többséget” – mondta Plotnyikov.

Békébe dermedve

A városban most nyugalom van, ehhez nagyban hozzájárul a mínusz 19 fokos hideg is. (Péntekre iskolaszünetet is elrendeltek az érintett területeken.) „A parlamentbe menet három ellenőrző ponton kellett igazolnom magam. Az ellenzéki barikádok is ugyanúgy állnak, mint eddig, de most csönd van minden oldalon” – mondta Plotnyikov.

A bokszoló meg az énekes

Az amerikai külügyminisztérium bejelentése szerint Victoria Nuland ismét Kijevbe látogat – írta a Newsru.com . Az amerikai külügyminisztérium európai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese decemberben már járt az ukrán fővárosban, ahol a kormány képviselőivel és az ellenzéki vezetőkkel is tárgyalt, sőt, a Majdanon is megjelent a tüntetők között.

Tervben van az is, hogy a külügyminiszter találkozik az ellenzék vezetőivel: Arszenyij Jacenyukkal és Vitalij Klicskóval, valamint a tüntetéseken aktívan szereplő Ruszlana Lizsicskóval. (Az énekesnő 2004-ben nyerte meg Ukrajnának az Eurovíziós Dalfesztivált.) Igaz, Kerry nem utazik Ukrajnába, a találkozóra várhatóan a müncheni biztonsági konferencián kerül majd sor.

Moszkva szerint a nyugat túlzottan beavatkozik az ukrajnai eseményekbe. Ezt kifogásolta Vlagyimir Szluckij, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) orosz küldöttségének helyettes vezetője is, miután a PACE egy olyan határozatot fogadott el, amely ugyan részben az ellenzéket is felelőssé teszi a kialakult helyzetért, de elsősorban a kormányt okolja a válság elhúzódásával.

„Kerry a bokszoló Klicskóval és az énekesnő Ruszlanával vitatja meg a helyzetet. Kész cirkusz. Bekéne vonni még Vera Szergyucskát is” – ironizált Twitter- bejegyzésében Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettes a magát ukrán színekben az Eurovíziós Dalfesztiválon magát kipróbált énekesre utalva.

Rovatok