Index Vakbarát Hírportál

USA: 18,5 napot várnak orvosra a betegek

2014. január 31., péntek 10:41

18 és fél napot várhat egy amerikai, mire bejut egy szakorvoshoz – írja a Washington Post Wonkblogja egy 15 nagyvárosra és 5 különböző szakorvosi területre kiterjedő felmérés alapján. Azokat a betegeket vizsgálták, akik először keresik fel az adott szakorvost, tehát nem kontrollra vagy újabb vizsgálatra mennek vissza valakihez. A felmérés még azelőtt készült, hogy az új egészségügyi törvény kiterjesztette a biztosítottak körét.

A leghosszabb várakozási időt Bostonban mérték, itt 72 nap az átlagos várakozási idő a bőrgyógyászoknál (az átlag 45 nap). „Kevés az ellátó, ez pedig komoly hozzáférési problémát teremt” – nyilatkozta a felmérést készítő Merritt Hawkins elnökhelyettese. Összesen 1399 rendelőt hívtak fel fél éven keresztül, és megpróbáltak tipikus problémákkal bejelentkezni.

Öröm az ürömben, hogy az átlagos várakozási idő az öt évvel ezelőtti adathoz képest csökkent: 2009-ben 20,4, 2004-ben 20,9 nap volt a várakozási idő. Bostonban öt évvel ezelőtt még öt nappal hosszabb volt a várakozási idő, 50 napról esett vissza 45-re. Ez a szám 2004-ben még 39 nap volt, mielőtt Massachusetts állam egészségügyi reformot vezetett volna be – mely sok kérdésben az országos reform mintájául szolgált.

Rovatok