Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna és az EU a slágertéma Münchenben

2014. február 1., szombat 14:23 | aznap frissítve

A kijevi tüntetések, az amerikai-európai kapcsolatok és Németország vezető politikai szerepe is napirendi téma volt az 50. müncheni biztonságpolitikai konferencián, írja az MTI.

A vasárnapig tartó konferenciára több mint 90 országból érkeztek küldöttségek a bajor fővárosba. A tanácskozáson részt vesz 20 állam- és kormányfő, 50 védelmi miniszter és külügyminiszter (köztük Martonyi János) és a hetek óta tartó ukrajnai megmozdulások ellenzéki vezéralakja, Vitalij Klicsko  bokszlegenda is.

A konferencián eddig ezekről a fő témákról volt szó:

Martonyi eközben díszebéden járt

Martonyi János, Magyarország külügymisztere volt a díszvendége a CNC Communications és az American Institute for Contemporary Studies által a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia alkalmából megszervezett hagyományos ebéden, még pénteken.

A CNC Communications díszebédjén tavaly Ehud Barak egykori izraeli miniszterelnök, tavalyelőtt pedig Guido Westerwelle volt a vendége. Most 30 magas rangú, a politikából, üzleti életből, a média világából és a kutatói szférából érkezett, elsősorban német véleményformáló vett részt rajta.

A külügyminisztérium müncheni konferenciáról szóló közleményét az MTI külön is lehozta, íme:

Az idei esztendő évfordulói – az I. világháború kitörésének századik, a magyar Holokauszt hetvenedik, a közép-európai rendszerváltozások huszonötödik, valamint a NATO- és EU-csatlakozás tizenötödik, illetve tizedik jubileuma – számos üzenettel szolgálnak Európának s ezen belül nekünk, az évfordulók által különösen érintett magyaroknak. Mindenekelőtt azzal, hogy egy erős Európa és az erős transzatlanti kapcsolat képezik annak biztosítékát, hogy a szomorú évfordulókat kiváltó események soha ne ismétlődhessenek meg. Az előttünk álló feladatokról szólva Martonyi elmondta: az európai válságkezelést végig kell vinni, de ehhez – társadalmaink meghallgatásával és bevonásával – új megoldások szükségesek. Ezzel szemben az uniós hatáskörök lopakodó terjeszkedése épp a kívánttal ellentétes hatást érné csak el.

Az Ukrajnában zajló események kapcsán Martonyi János rámutatott: fontos, hogy Európa visszanyerje az önbizalmát. A 2013 decembere óta tartó elementáris tiltakozások ugyanis bizonyítják, hogy Európa számít, az elmúlt napok és hetek uniós közvetítési kísérletei pedig kritikus jelentőségűnek és hatékonynak bizonyultak a kedélyek csillapításában. Mindebben szomszédként Közép-Európának és benne Magyarországnak is fontos felelőssége és szerepe van. Erre mutatott rá a visegrádi csoport kormányfőinek minapi budapesti találkozója is, ahol a miniszterelnökök egyeztették az Ukrajnával kapcsolatos álláspontjaikat és a szükséges teendőket.

Rovatok