Index Vakbarát Hírportál

Óriáshullámok Baszkföldön

2014. február 2., vasárnap 18:00

Tíz métert is elérő óriáshullámokat keltett egy viharciklon vasárnap az Atlanti-óceán északspanyol partjain,írja az MTI.

Oda a poligyűjtemény

Asztúria autonóm körzetben a hullámok lerombolták a luarcai tengeri múzeumot, amely saját adatai szerint a világ egyik legjelentősebb óriástintahal-gyűjteményével rendelkezett. A létesítmény igazgatója több mint kétmillió euróra (mai árfolyamon nagyjából 620 millió forintra) becsülte a kárt.

Az óceánparti San Sebastián baszk nagyvárosban az óvárosig értek a hullámok. Mint az El País jelentette, a víz helyenként másfél méter magasan állt az utcán.

Huge Wave sweeps through San Sebastián, Spain
Egy pár hetes hullám

Megrongálódott három híd, amely az Urumea folyón vezetett át. Több lakónak el kellett hagynia házát.

Letarolta a strandot

A Bilbaóhoz közeli Bermeo halászati kikötőben a hullámok több helyütt átöntöttek a rakparti falakon, elsüllyesztettek három hajót, és elárasztottak több halteleltető csarnokot. Zarauzban és az északspanyol part más fürdőhelyein épületek, berendezések, felszerelések rongálódtak meg a strandsétányokon.

Kantábria autonóm körzetben, Santander kikötővárosban az óriáshullámok elárasztották a nagy Sardinero strandot, s víz alá került több üzlet, vendéglátóhely és garázs.

FUERTE TEMPORAL EN LA COSTA GALLEGA_Valdoviño_tarde del 06-01-2014.

Rovatok