Index Vakbarát Hírportál

Négyéves kezébe adott fegyvert az al-Kaida

2014. február 3., hétfő 20:15

Új mélységbe süllyedt legújabb húzásával az Al-Kaida, vélekedik a Fox News: a portál szerint a dzsihádisták egy AK-47-es gépkarabélyt adtak egy négyéves gyerek kezébe.

4 éves kezébe adott AK-t az al-Kaida - Junior Jihad

Az esetről videó is készült, amely elterjedt a YouTube-on, még mielőtt a szolgáltató eltávolította volna. A videóból kivágott képeken és az újra feltöltött részleteken azonban ma is látszik, hogy a fiú apja a gyerek mögött áll, és bátorítja, illetve segít neki megtartani a nehéz fegyvert.

A fiún, akit a felvétel szerint Muhammadnak hívnak, fekete maszk van. Muhammad céloz és lő, a fegyver hátraveti. A férfi ezután leveszi a gyerekről a maszkot, és kérdezgeti, így látszik, hogy  mennyire fiatal. Az ismeretlen felhasználó által feltöltött eredeti felvétel címe az volt: „Üzenet az iszlám Irak állam egy kölykétől és a Levanttól”, azaz az al-Kaida egyik alegységétől.

A helyi jelentések szerint a fiú és apja üzbegisztáni vagy albán lehet, és több száz másik harcossal együtt érkezhetett a térségbe, hogy részt vegyen a szentnek vélt háborúban.

Nemzetközi szakértők szerint a gyermekkatonaság már a szíriai polgárháborúra is jellemző volt, de hogy ennyire fiatal gyerekeket kényszerítsenek harcokra, az újdonság. Felfegyverzett kiskorúakat egyébként a tűzvonal mindkét oldalán látni, gyalogosoknak használják őket, az Asszad-rezsim esetenként pajzsnak.

A harcolóknak azért van könnyű dolguk a kisebbekkel, mert őket még nagyon egyszerű befolyásolni. A cikkben megszólaló egyik helyi szakértő elmondása szerint nemrég beszélt egy öt és egy nyolcéves gyerekkel a térségben. Az ötéves azt mondta neki, minden vágya egy fegyver, amivel a hazájáért harcolhat, a nyolcéves viszont csak egy laptopot szeretett volna, és hazamenni.

Rovatok