Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, igazat mondott az óceáni túlélő

2014. február 4., kedd 16:27

Úgy tűnik, legalább részben igazat mondott az a mexikói halász, aki állítólag 2012 végén indult el a Costa Azúl nevű dél-amerikai faluból, és a héten ért partot az Ebon-atollon, a Marshall-szigetek mellett. Egy olyan halászcsónakkal sodródott ki egy viharban a nyílt óceánra, amit egyébként csak néhány napos utakhoz szokás használni. Teknősökön és madarakon élt, és amikor nem esett az eső, teknősvért ivott.

Tegnap még nagyon hihetetlennek tűnt a története, mert eléggé össze-vissza beszélt. Ellentmondások voltak például akörül, hogy mi a neve, hogy szökni próbált-e, vagy tényleg halászás közben sodorta-e ki a vihar.

Most a mexikói hatóságok megerősítették, hogy tényleg kaptak bejelentést egy eltűnt halászcsónakról, mindössze két nappal azután, hogy a férfi november 17-én kihajózott. A bejelentést a csónak tulajdonosa tette. A hatóság mentést is indított az eltűnt csónak után, de annyira nem láttak semmit, hogy kénytelenek voltak leállni. Viszont a szóvivő szerint annyira rossz volt az idő, hogy abban egy halászcsónak tényleg kisodródhatott a Csendes-óceánra. Azt is elmondta, hogy ezen a vidéken tényleg sok a halász, aki mindenféle navigációs felszerelés nélkül indul el cápára vagy garnélarákra halászni.

Az utastársról szóló részlet viszont nem stimmel. A túlélő azt mondta, hogy egy fiatal tizenéves fiú volt a kísérője, a hatósági feljegyzések viszont két, 38 év körüli utasról szólnak. A Guardian szerint ez nem jelent túl sokat, mert a mexikói hatóságok információi sokszor megbízhatatlanok. A túlélő életkora nagyjából megfelel a feljegyzésben szereplőknek, azt mondja magáról, hogy 37 éves.

Rovatok