Index Vakbarát Hírportál

Malina Hedvig biztos kegyelmet kap

2014. február 4., kedd 19:48

A szlovák Sme napilapban érzékeny kérdést tettek fel az államfőjelölteknek - számolt be a Bumm.sk. Megkérdezték, adnának-e elnöki kegyelmet a jelöltek Malina Hedvignek, ha a bíróság elítélné őt.

A jelöltek egységesen foglaltak állást a kérdéssel kapcsolatban. Bárdos Gyula szerint Hedvig kiűzetése az országból a kormány legmagasabb képviselői által elfogadhatatlan és elítélendő. Andrej Kiska független jelölt szerint az ügy már hihetetlenül hosszan, hét éve húzódik, és a szlovák igazságügyi rendszer rendkívüli kudarca.

Milan Kňažko szerint az ügy évek óta mérgezi a légkört Szlovákiában, és a szlovák-magyar kapcsolatokat is, és rátelepedett a politika. Nem tudja elképzelni, hogy egy felelősségteljes államfő ne adna kegyelmet Hedvignek abban az esetben, ha a bíróság elítélné.

Helena Mezenská szintén az ügy hosszára hívta fel a figyelmet, szerinte ha Hedviget elítélnék, az további feszültséget szítana, így elnökként ő is kegyelmet adna a Nyitrán megvert korábbi diáklánynak, ha a bíróság elítélné.

Radoslav Procházka úgy nyilatkozott: tekintet nélkül arra, hogy történtek a dolgok valójában, az állam annyi hibát követett el az eljárás folyamán, hogy durvaság lenne megbüntetni egy megkínzott anyát.

A lap kérdésére egyedül Pavol Hrušovský felelt nemmel, de ő is csak azért, mert meggyőződése, hogy Hedviget nem fogják elítélni. "Rossz dolog, hogy Szlovákia egyik állampolgára inkább egy másik országba költözött, a felelős szervek tétlensége miatt" - mondta.

Ján Čarnogurský nem akart válaszolni a kérdésre, nem tartja helyesnek mindezt a bíróság döntése előtt. Robert Fico államfőjelöltet bár mindig megkérdezi a lap, ő sosem válaszol a Sme-nek.

Žák-Malina Hedviget 2006-ban, Nyitrán támadta és verte meg meg két fiatal. A lány azt állította azért, mert magyarul beszélt. A támadás miatt indított nyomozást néhány hét után akkor leállították, és Robert Fico miniszterelnök, valamint Robert Kaliňák belügyminiszter bejelentette, hogy a lány hazudott. Ezután hamis tanúzás miatt indítottak eljárást a lány ellen ellen. Az eljárás azóta is tart. A Hedvigtől az előző szlovák kormány hivatalosan bocsánatot kért meghurcoltatása miatt.

Rovatok