Index Vakbarát Hírportál

Moszkva továbbra is segít Ukrajnának

2014. február 5., szerda 20:48 | aznap frissítve

Moszkva minden körülmény ellenére folytatja a segítségnyújtást a testvéri Ukrajnának, de nem avatkozik be a belügyeibe – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdán az orosz Kommerszant FM rádió műsorában, írja az MTI.

A szóvivő azt is elmondta, hogy Oroszországot aggasztják az ukrajnai események. Ugyanakkor –bár egyre nő Ukrajna tartozása az orosz földgázért –, egyelőre nem látnak okot arra, hogy megváltoztassák a Kijevvel aláírt megállapodásokat, amennyiben "azoknak minden egyes pontját teljesíti" az ukrán fél.

Tavaly decemberben Moszkvában az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz vezetői arról írtak alá egyezményt, hogy Ukrajna a korábbinál jóval olcsóbban kapja az orosz energiahordozót. A Kreml emellett mintegy 11 milliárd eurós (mintegy 3400 milliárd forint) pénzügyi támogatást ajánlott fel Ukrajnának államkötvények vásárlása formájában.

Egy hete az orosz kormány Dmitrij Medvegyev miniszterelnök javaslatára úgy döntött, hogy Moszkva megvárja az új ukrán kormány megalakulását a pénzügyi-energetikai segítségnyújtás teljesítésével. Ezzel a jelen lévő orosz államfő is egyetértett. Peszkov elárulta, hogy Moszkva nem kért írásbeli kötelezettségvállalást Kijevtől a pénzek felhasználásával kapcsolatban, de szeretné tudni, hogy Ukrajna mire fordítja a segítségnyújtásként nyújtandó milliárdokat.

Vlagyimir Putyin szóvivője azt is elmondta a Kommerszant FM rádiónak, hogy miközben Oroszországnak semmilyen körülmények között sem szabad beavatkoznia a szomszédos ország belügyeibe, "nagyon oda kell figyelni ukrán partnereink lehetséges kéréseire, amelyek ilyen vagy olyan közreműködésre, illetve szolgáltatás nyújtására vonatkozhatnak". Dmitrij Peszkov eközben hangoztatta, hogy "a kéréseknek az ukrán állampolgároktól kell érkezniük", de nem pontosította, milyen "közreműködésre" vagy "szolgáltatásra" gondolt.

A dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének elnöksége kedden úgy döntött, hogy az orosz többségű terület autonómiája védelmében változtatásokat kezdeményez az alkotmányban és Oroszországhoz készül fordulni segítségért, védelemért.

Az orosz államfő szóvivője azt is hangsúlyozta a Kommerszant rádiójában, hogy Oroszország Ukrajna területi és politikai egységében érdekelt. Az ország keleti és nyugati része remélhetőleg nem szakad el egymástól – tette hozzá. Moszkvát ugyanakkor rendkívüli módon aggasztja az oroszokkal szembeni viszolygás, az úgynevezett ruszofóbia növekedése, különösen azért, mert az Ukrajnán belül és kívül is érezhető – mondta Peszkov.

Janukovics folytatta a személycseréket

Közben Viktor Janukovics ukrán elnök leváltotta tisztéről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének vezetőjét. Az államfő honlapján közzétett elnöki rendelet alapján Vaszilij Holjavickij helyét Volodimir Bik foglalja el, aki eddig az elhárítás információs biztonsági részlegének vezetői tisztét töltötte be.

Rovatok