Index Vakbarát Hírportál

Bassza meg az EU

2014. február 6., csütörtök 22:27 | aznap frissítve

„Bassza meg az EU” – ez hallatszik azon a Youtube-ra kirakott felvételen, amin állítólag az EU-ügyekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár és a kijevi amerikai nagykövet beszélgetett egymással.

Bassza meg az EU

Az egyre súlyosbodó ukrán helyzetet elemezték, amikor kicsúszott Victoria Nuland államtitkár véleménye. Arra utalt, hogy az EU lassú döntéshozatala és töketlensége miatt az orosz szempontok emelkedhetnek felül.

A felvételt egyelőre senki nem hitelesítette, de valódinak tűnik, és elemzők szerint ezzel akarnak éket verni az ukrán helyzetről ugyanazon az állásponton lévő Egyesült Államok és az EU közé.

Az amerikaiak amúgy az ukrán válság erőviszonyairól, az ellenzék esélyeiről beszélgettek. Az államtitkár szerint amúgy nem lenne szerencsés, ha egy ellenzéki hatalomátvétel esetén Vitalij Klicsko, korábbi bokszbajnok lenne a miniszterelnök.

Abban is egyetértettek, hogy Arszenij Jacenyuk lenne az alkalmas kormányfő, de ezt valószínűleg Klicsko nem fogadná el, szóval őket valahogy egymás mellett kellene tartani, mert ha szakadni kezdenének, akkor azt az oroszok kihasználnák a háttérben.

A felvétel kiszivárgása – a biztonsági kérdéseken túl – ezért is kínos az amerikaiaknak, ugyanis, ha az oroszok véletlenül nem tudtak a terveikről, akkor most már biztos tudják, mi a stratégiájuk az ukrán helyzet kezelésére.

Rovatok