Index Vakbarát Hírportál

A börtönből vett a neten gyémántot

2014. február 6., csütörtök 09:13

Bejelentkeztek a neten a családi gyémántokért? Jól nézze meg, ki vezeti a reptéri limuzint. Az amerikai bűnbandák elkezdtek a hirdetési oldalakra szakosodni, az egyik szervezet feje egy kaliforniai börtönből irányította bűntársait.

2013 júliusában egy közel-keleti férfi Los Angelesből Oaklandbe repült – önmagában ez nem különösen érdekes, de volt nála egy 175 ezer dollárt, azaz 39 millió forintot érő négykarátos gyémánt és két másik drágakő is. Eladásra szánta őket, a Craigslist hirdetési oldalon jelentkezett be értük egy vevő.

A Daily Dot szerint a vevő fizette a repjegyet és a limuzint, ami a reptéren várta. A kocsiút közben kezdte érezni, hogy valami nem stimmel: bank vagy ékszerüzlet helyett El Cerritóba mentek. Itt hárman támadtak rá, az egyiküknél fegyver is volt.

Nem ő volt az első, akit így raboltak ki: ugyanez a csoport 17 másik esetben próbálkozott be hasonló módszerrel a szövetségi körözés szerint. Mindig a Craigslisten jelentkeztek be, hogy drága ékszereket vennének, kibéreltek egy limuzint, majd egy félreeső helyen kirabolták az eladót.

A statisztikák szerint minden nap kirabolnak valakit a craigslistes hirdetés módszerével, de legtöbbször jóval olcsóbb dolgokat vesznek el: telefonokat, biciklit, használt autót (Amerikában ez is viszonylag olcsónak számít).

Az oaklandi ékszertolvajokat a rendőrség buktatta le, egy teljesen más ügyben eljáró járőrök szúrták ki a limuzint és a rátámadó fegyvereseket egy másik esetben. A többi áldozatot az elkövetők híváslistája alapján azonosították. Így jöttek rá arra is, hogy az elfogott bűnözők egy egész Kaliforniát átszövő hálózat tagjai voltak.

A szálak végül egy San Luis Obispo-i börtönbe vezettek, egy rabhoz, aki egy korábbi rablásért kapott hétéves büntetését tölti. A cellájában találtak egy telefont, a híváslista, az sms-ek és a böngészőben tárolt adatok is arra utaltak, hogy ő irányította a bűnbandát. Volt, hogy ő hívta fel a craigslistes eladókat a cellából.

A rab azért tett részletes beismerő vallomást, mert a fiát próbálta megvédeni, akit ő maga vett be a szervezetbe és képzett ki a vallomása szerint. A hatósággal együttműködve tovább szervezte a rablásokat, hogy terhelő bizonyítékokat mondasson korábbi bűntársaival.

Annyira félek a rendőröktől, hogy minden hajnalban kinézek az ablakon. Bepakoltam egy bőröndöt, kitaláltam a menekülőutat, van egy rendszám nélküli motorom.

– mondta egyik bűntársa az egyik lehallgatott beszélgetésben. Azóta ő is börtönben van. Az egyelőre nem ismert, hogy mi történt a beépült főnökkel, a hatóság szerint „neki nem ígértek semmit″.

Rovatok