Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadás lehetett az amerikai transzformátorok szétlövése

2014. február 6., csütörtök 06:22 | aznap frissítve

Az amerikai Szövetségi Energiaszabályozási Bizottság volt elnöke először ismerte le, hogy  fegyveresek tavaly szétlőttek 17 nagyteljesítményű transzformátort egy szilíciumvölgyi villamoshálózati alállomáson. A The Wall Street Journal szerint a legalább húsz percig tartó lövöldözés április 16-án történt. A tettesek azóta is ismeretlenek.

"A támadás az első olyan jelentős belföldi terrorcselekmény volt, amely az áramhálózat ellen irányult" - jelentette ki a WSJ címlapján induló riportban Jon Wellinghoff. Mint elmondta, az áramszünetet úgy sikerült elkerülni, hogy az áramszállítást elterelték az üzemképtelenné vált alállomás környékéről, a régió erőműveit pedig megkérték, hogy fokozzák teljesítményüket. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint nem valószínű, hogy terrortámadás történt tavaly, de még nyomoznak az ügyben.  

A transzformátorok közelében több mint száz töltényhüvelyt találtak, de ujjlenyomat egyiken sem volt, derül ki a lap által összeállított kronológiából. A hüvelyek az AK-47-es orosz gépkarabélyokkal is kompatibilis lőszerektől származtak. A támadók jóval a támadás előtt kőrakásokat emeltek a közelben, amelyek megkönnyítették a célzást. Az amerikai haditengerészet nyomozói megállapították, hogy a helyszínt pontosan úgy készítették elő, ahogy ők tettek volna egy támadás esetén.

A cikkben megszólaltatott több villamosipari szakember nem értett egyet Wellinghoff következtetéseivel, és azt állították, az áramellátási rendszer nagyon rugalmas és egy ilyen támadás nem tudja megzavarni.

Rovatok