Index Vakbarát Hírportál

Hollandiába és Angliába való a magyar fiatal

2014. február 7., péntek 14:39

A magyar fiatalok Hollandiában érezhetik magukat a legjobban, az angolok értékrendje áll hozzájuk a legközelebb, viszont a volt szocialista országbeli kortársaikhoz hasonlítanak legjobban az ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpontjának elemzése szerint.

A European Social Survey felmérés adatai alapján azt vizsgálták, hogy a Magyarországon legnagyobb kivándorlási hajlandóságot mutató Y generáció (az 1981 és 1998 között születettek) értékrendje mennyire tér el a kivándorlás főbb európai célországaiban élők értékrendjétől. Röviden: nagyon.

A legtöbb esetben nincs egyszerű dolga annak a fiatalnak, aki elhagyja az országot, de a kutatás eredményei szerint a mai 16 és 33 év közöttiek külföldi nehézségeit az is okozza, hogy a magyartól lényegesen eltérő értékrenddel szembesülhetnek, ami nemcsak a beilleszkedést, de az ottani életüket is megnehezítheti. A kutatásból úgy tűnik, hogy a magyar fiatalok összességében Hollandiában érzik magukat a legjobban, és Spanyolország értékrendje áll a legtávolabb tőlük.

A célországok Y generációjával összevetve viszont a magyar Y generációsok sokkal fontosabbnak tartják az egyéni ambíciókat, mint a szolidaritást, és külföldi kortársaikkal összevetve már újítókedvben is lemaradnak mögöttük. Ebben sokkal jobban hasonlítanak a többi volt szocialista ország Y generációjába tartozókhoz. Az értékrend alapján a kortársak körében egy átlagos magyar Y generációba tartozó fiatal Nagy-Britanniában érezheti magát a legotthonosabban.

A BGF-diákok harmada el akar menni

Az ELTE TÁTK kutatásával egy napon jelentette meg a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) a saját felmérésének eredményeit is, ami szerint a diákok 14 százaléka dolgozott már külföldön, és harmaduk  jelenleg is tervezi, hogy a következő öt évben Magyarországon kívül vállal munkát. A korábbi hallgatók átlagosan 26 hónapig dolgoztak külföldön, elsősorban az Egyesült Királyságban, illetve Németországban és Ausztriában.

Rovatok