Index Vakbarát Hírportál

Rohamozzák az elnöki palotát Szarajevóban

2014. február 7., péntek 16:08 | aznap frissítve

A miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze Boszniában, ahol már harmadik napja tartanak a tüntetések, és több mint 200 sebesült van – írja a Balkaninsight.com.

“Mindenkinek joga van ahhoz, hogy nyilvánosan és békésen kifejezze az elégedetlenségét, de ahhoz nincs, hogy erőszakosan viselkedjen, rongáljon és veszélyeztesse a közbiztonságot” – mondta. 

 Az összecsapások a tuzlai gyárbezárások miatt kezdődtek, amikor az utcára került dolgozók kártérítést követeltek. Mostanra viszont több száz munkanélküli csatlakozott hozzájuk, és Szarajevóban, Bihacban és Zenicában is voltak megmozdulások. Bosznia-Hercegovinában a legutolsó adatok szerint 27,5 százalékos a munkanélküliség.

Robbanószerekkel dobálóztak

Tuzlában, a bosnyák-horvát föderáció ottani kantonjának székhelyén a helyi média jelentése szerint a tiltakozók előbb kövekkel és kisebb hatóerejű robbanószerekkel dobálták a kanton kormányának székházát, majd behatoltak az épületbe, felgyújtották, ablakokat törtek be, végül a berendezés egy részét kidobálták az égő épületből.

A rendőrség visszavonult, a Nezavisne Novine című boszniai napilap internetes oldalán megjelent jelentések szerint erősítésre várnak. A helyszínen tartózkodó újságírók körülbelül 10 ezerre becsülik a tüntetők számát. A legfrissebb jelentések szerint a tűz oltása megkezdődött, azonban nagyon lassan halad, főleg az erős szél miatt.

Az emberek a helyi gyárak és üzemek bezárása ellen tiltakoznak, újságíróknak azt mondták, nem akarnak tárgyalni a helyi vezetőséggel, hanem lemondásukat követelik. Szerintük a városvezetés szemet hunyt a privatizált vállalatok csődbe jutása felett. A tuzlai kanton vezetője, Sead Causevic egyébként péntekre hívta megbeszélésre a vállalatok képviselőit, akik ezt elutasították.

Vízágyúzás a fővárosban

Az összetűzések más városokra, egyebek mellett Szarajevóra is átterjedtek. A fővárosban a tiltakozók betörtek a boszniai államelnökség épületébe, noha a rendőrség vízágyút vetett be ellenük.

Szarajevóban a tüntetők az államelnökség épülete mellett szintén a helyi kanton vezetésének épületénél tiltakoztak. Áttörték a rendőrségi kordont, a hatóságok ezért könnygázt és gumilövedéket vetettek be ellenük. Egy hírtelevízió jelentése szerint a feldühödött emberek itt is betörtek a kanton kormányának épületébe, és felgyújtották az ott lévő rendőrségi őrbódét.

A Bosznia-Hercegovina középső részén fekvő Zenicában a tuzlai esethez hasonlóan felgyújtották a helyi kormány épületét, annak ellenére, hogy ott békés tüntetést jelentettek be péntekre. A tüntetők egy autót a Boszna folyóba dobtak, egy másikat pedig felgyújtottak. Az összecsapásokban mintegy 3 ezer civil vesz részt.

Az északnyugati Bihácson is tüntetnek, ott egyelőre békésen - jelentették a helyi média képviselői. Egyes források szerint azonban a tömeg majdnem megtámadta Hamdija Lipovacát, a kanton vezetőjét, amikor az szólni kívánt hozzájuk, de a rendőrség ezt megakadályozta.

A legbékésebben Banja Lukában zajlott a szimpátiatüntetés, ott mindössze néhány százan gyűltek össze egy demonstráló sétára.

A tiltakozások kedden kezdődtek Tuzlában, és rávilágítanak az ország súlyos gazdasági problémáira, például a 27,5 százalékos munkanélküliségre.

Rovatok