Index Vakbarát Hírportál

Ki tudja, hol áll meg a boszniai lavina

2014. február 9., vasárnap 18:15

Ötödik napja nincs nyugalom Bosznia-Hercegovinában. A szarajevói Dnevni avaz, a horvát Jutarnji list és az al-Dzsazíra balkáni részlege is folyamatosan tudósít a demonstrációkról.

Vasárnap Bihać, Tuzla és Szarajevó utcáin zajlottak tüntetések. A főváros több csomópontjában megbénult a közlekedés, késő délután egy csoport a parlament elé vonult. A követeléseiket A4-es papírokra nyomtatták, és a listát több helyen, például a szövetségi elnökség épülete előtt is felolvasták. Többek között azt szeretnék elérni, hogy csökkentsék a bürokráciát és a politikusok fizetését.

Bosznia-Hercegovina csak első ránézésre egységes ország. Az 1991-95-ös balkáni háborúk után nagyjából két egyenlő részre osztották: az egyik a szerbeké, a másikban a bosnyákok és a horvátok alkotnak föderációt. A zavargások ez utóbbi országrészben robbantak ki. Az MTI szerint a tizenegy regionális kormányfőből a héten három lemondott, egy negyedik pedig a szomszédos Horvátországba menekült.

A hivatalos adatok szerint a munkanélküliség 45 százalékos, az átlagfizetés 130 ezer forintnak megfelelő konvertibilis márka (KM).

Az Európai Unió csapaterősítést küldhet Boszniába, ha a nyomorúságos helyzet miatt kirobbant tüntetések felerősödnek, figyelmeztetett egy interjúban a nemzetközi közösség boszniai képviselője.

Szarajevó pontosan harminc évvel ezelőtt sikeres olimpiát rendezett, és elindult a 2010-es téli olimpia pályázati folyamatában is, de nem jutott el a végső szavazásig.

Rovatok