Index Vakbarát Hírportál

Nem jött be a szexsztrájk a japán politikusnőknek

2014. február 10., hétfő 16:07

Hiába hirdettek szexsztrájkot a japán nők, Maszuzoe Joicsi lett Tokió új kormányzója. A 65 éves politikus ellen azért kampányoltak szexmegvonással ellenzéki szavazók, mert 1989-ben egy interjúban kijelentette: a nők nem normálisak, amikor megvan a havi bajuk, ezért nem is alkalmasak a kormányzásra.

A kijelentés miatt mintegy háromszáz nő lépett be a „Nem fekszem le olyan férfival, aki Maszuzoéra szavaz” csoportba, amely múlt héten alakult. Ennek ellenére Maszuzoe – Abe Sinzó miniszterelnök támogatásával – vasárnap győzött, maga mögött hagyva két atomenergia-ellenes jelöltet is.

Az új kormányzó programjában szerepel, hogy mandátuma alatt újraindítja majd Japán ötven nukleáris reaktorát, és ez a terv elég volt ahhoz, hogy az országos szavazáson 2,1 millió voksot kapjon, többet, mint két ellenfele összesen. (A hóvihartól sújtott országban vasárnap a részvétel 46,1 százalékos volt.)

Maszuzoe elődje, Inosze Naoki tavaly azért mondott le, mert pénzügyi botrányba keveredett. Maszuzoe azonban nem ekkor vált ismertté, már a nyolcvanas években is tévés celeb és politikakutató volt, 2001-től pedig politikus.

Rovatok