Index Vakbarát Hírportál

Politika felé kacsingat a Pussy Riot

2014. február 10., hétfő 18:47

Politikusi pályáról álmodoznak a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai. Nagyezsda Tolokonnyikova az együttes egyik tagja, egy hétfői berlini sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a Pussy Riot tagjai indulnak majd a következő moszkvai önkormányzati választáson - írja az MTI.

Tolokonnyikova szerint a politikai vállalkozás „megér egy próbát”. Politikai ambícióik mellett a Zona Prava nevű jogvédő szervezettel a Pussy Riot az orosz börtönökben uralkodó állapotok javításáért akar síkra szállni. A szervezet nevében azt követelik, hogy helyezzék nemzetközi megfigyelés alá az orosz büntetés-végrehajtó intézeteket.

A foglyok bántalmazását meg kellene büntetni

- mondta a börtönből nemrég szabadon engedett orosz énekesnő.

Tolokonnyikova és Marija Aljohina, az együttes másik tagja hétfőn este részt vesz a berlini filmfesztivál keretében szervezett „Cinema for Peace“ (Mozi a békéért) elnevezésű gálaesten.

A két nő decemberben kapott közkegyelemben, miután garázdaságért 21 hónapot töltöttek börtönben. A punkegyüttes három tagját 2012 márciusában tartóztatták le, mert engedély nélküli flashmobot tartottak a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban. A formáció tagjai zenés kísérettel könyörögtek a szűzanyához, hogy kergesse el Vlagyimir Putyint. A harmadik tagra, Jekatyerina Szamucevicsre kiszabott ítéletet még 2012 októberében felfüggesztették.

Rovatok