Index Vakbarát Hírportál

Felmentette az ENSZ a ruandai népirtókat

2014. február 11., kedd 16:59

Az 1994-es ruandai népirtást vizsgáló ENSZ-törvényszék (ICTR) felmentett két egykori katonai vezetőt, akiket korábban első fokon 11, illetve 20 év börtönre ítélt az afrikai országban elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt, írja az MTI.

Augustin Ndindiliyimana tábornok a ruandai csendőrség vezérkarának vezetőjeként szolgált, és a vád szerint hagyta, hogy a csendőrség, a „biztonság jelképe” részt vegyen a népirtásban. A BBC szerint a keddi enyhítés indoklása megemlíti, hogy a 2000-ben Belgiumban letartóztatott Ndindiliyimanának csak korlátozott hatalma volt a csendőrség felett a mészárlások idején.

François-Xavier Nzuwonemeye ellen az volt a vád, hogy a ruandai hadsereg egyik elitalakulatának, a felderítő zászlóaljnak a parancsnokaként közrejátszott Agathe Uwilingiyimana miniszterelnök meggyilkolásában, illetve húsz éven át segített a tuszikat tömegesen gyilkoló milíciák kiképzésében. A miniszterelnök elleni merényletben társa lehetett Innocent Sagahutu, akinek kedden 15 évre csökkentették a korábban szintén szigorúbb ítéletét.

A ruandai népirtás a korábbi miniszter, Juvenal Habyarimana meggyilkolásával kezdődött 1994. április 6-án. Alig néhány órával a támadás után a kormány bizonyos tagjai hutu milíciákat alakítottak országszerte, és megkezdték a tuszik és a mérsékelt hutuk szisztematikus gyilkolását. A következő három hónapban 800 ezer ember lett a terror áldozata.

Rovatok