Index Vakbarát Hírportál

Amnesty International: etnikai tisztogatás zajlik a Közép-afrikai Köztársaságban

2014. február 12., szerda 07:11

Etnikai tisztogatás zajlik a Közép-afrikai Köztársaságban az Amnesty International szerint. A nemzetközi emberjogi szervezet szerint a főként keresztények lakta országban a példátlan méreteket öltött erőszak áldozatai elsősorban a muzulmán közösségek, írja az MTI.

A szervezet szerint január eleje óta több száz muzulmánt öltek meg a keresztény milíciák. "A muzulmán lakosság menekülésre kényszerült. Akik nem tudtak elmenekülni, azokat megölték" - írja a szervezet a közleményében. Az ENSZ adatai szerint a vallási indíttatású polgárháborús helyzet miatt tízezrek menekültek a szomszédos Kamerunba, többségük muzulmán. A keresztények ugyanis őket tették felelőssé a Séléka ellenzéki muzulmán lázadószervezet által alkalmazott erőszakért.

A Séléka tavaly márciusban döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, és ezt követően az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a csoport fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között. A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs 1600 fegyverest küldött a mintegy 4600 afrikai békefenntartó mellé. A konfliktus nyomán már több mint ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.

Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet a napokban arról számolt be, hogy az országban naponta ölnek meg ártatlan civileket fegyveres csoportok kizárólag vallási hovatartozásuk miatt. A szervezet szerint napirenden vannak a lincselések. A fővárosban és az ország északnyugati területein mindennaposak a véres megtorló akciók a muzulmánok ellen.

Az afrikai országban tavaly március óta dúl a vallási alapú erőszak. December óta mintegy 31 500 külföldit menekítettek ki a Közép-afrikai Köztársaságból, és több mint 86 ezer közép-afrikai keresett menedéket a szomszédos országokban.

Az EU-országok külügyminiszterei a hét elején hivatalosan is jóváhagyták, hogy az unió mintegy ötszáz fős katonai missziót küldjön a Közép-afrikai Köztársaságba, az erőszak által fenyegetett polgári lakosság megvédése érdekében.

Rovatok