Index Vakbarát Hírportál

Tétova anarchizmusba fullad a szarajevói forradalom

2014. február 12., szerda 20:15 | aznap frissítve

Szerdán is folytatódtak a tüntetések Szarajevóban, az emberek dél körül kezdtek el gyülekezni a múlt héten felgyújtott elnöki hivatal közelében. Keddhez hasonlóan most is elfoglaltak egy fontos kereszteződést, ez komoly dugót okozott a város északi részén.

Nem tudjuk ki van velünk és ki ellenünk

Este fél hatra megbeszélést (vagy ahogy a demonstrálók nevezik, plénumot) hívtak össze az egyetemi kampuszra, hogy tisztázzák a követeléseiket, és képviselőket válasszanak maguknak.

A plénum nagyjából egy órán át tartott, és a keddi tüntetésen már látott fejetlenség itt is nagyon szembetűnő volt. A körülbelül ötszáz fős tömeg a szabadban állt a csöpögő esőben és kihangosítva hallgatta, hogy egy 30-40 fős csoport egy kis teremben megvitatja a követeléseiket és a terveket.

A tömegben senki sem tudta megmondani, hogy miért azok ülnek a teremben, akik, az egyik diák szerint „ők értek ide először”. Az embereknek nem tetszett, hogy ők nem szólhatnak bele a vitába, ezért a plénum hamar feloszlott, és csak annyit tudtak eldönteni, hogy később, a tervek szerint pénteken folytatják a megbeszélést.

A tüntetőkkel beszélgetve az derült ki, hogy érzik a szervezettség hiányát, de félnek attól, hogy ha szervezetté válnak, akkor ugyan olyanok lesznek, mint ami ellen tiltakoznak. Nagy a bizalmatlanság is: félnek attól, hogy aki az élükre akar állni, esetleg a politikai elit által megbízott ember, aki csak beépült közéjük.

Rovatok