Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi akció a magyar hajléktalanokért

2014. február 12., szerda 14:25

A magyar nagykövetségek előtti demonstrációk megszervezésére buzdít világszerte a Város Mindenkié csoport. Az akció keretében a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen tiltakoznának február 13. és 15. között.

A Facebookon meghirdtett központi eseménynek már több helyi oldalhajtása van, így Bécsben, Londonban, Dublinban és New Yorkban is megmozdulást szerveznek.

A részvételüket jelzők száma egyelőre szerény, eseményenként 20 és 60 között mozog, a legjobban eddig a dubliniak mozgósítottak.

A tüntetések szervezői szerint Magyarországon háború folyik a szegények ellen. Emellett azt írják:

A 2010-es választás egy átfogó hatalomgyakorlási és büntetőjogi fordulatot hozott Magyarországon: az alkotmányos demokráciát lényegében eltörölték, a dolgozók jogait megkurtították, korlátozták a szociális juttatásokhoz való hozzáférést és egy szigorú közmunkaprogramot vezettek be, a menekülteket egy igazságtalan fogvatartási rendszernek vetették alá, egyre súlyosabb büntető intézkedéseket léptettek életbe aránytalan szankciókkal, a közfoglalkoztatottak megfigyelése pedig soha nem látott mértéket öltött. A kapitalizmusba való 1990-es átmenet óta a szegénységi ráta és a jövedelmi egyenlőtlenség sosem volt ilyen magas, mint most.

A hajléktalantörvény

A parlament tavaly szeptember 30-án szavazta meg, hogy ezentúl szabálysértést követ el az, aki világörökségi területeken az utcán él. A MSZP és az LMP elutasította a javaslatot, a Jobbik – három nemmel szavazó képviselőjén kívül – tartózkodott, így csak a Fidesz támogatásával fogadták el a törvényt.

Ennek értelmében önkormányzatok ismét kijelölhetik azokat a városrészeket, ahol nem tartózkodhatnak életvitelszerűen hajléktalanok. A második nekifutásra az utóbbi esetben azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a hajléktalanok kitiltását. A döntést azonban felülírta az alkotmány negyedik módosítása, amely lehetővé tette, hogy törvény vagy önkormányzati rendelet jogellenessé minősíthesse az utcán élést. Ezután a szabálysértő közmunkára kötelezhető, második alkalommal pedig már elzárással is büntethető.

A Fővárosi Közgyűlés novemberben fogadta el azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást bizonyos közterületeken. A Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői szavaztak igennel, az MSZP és a PM nemmel, így végül 21-12 arányban ment át a javaslat. A Város Mindenkié csoport aktivistái a Városházán körülbelül negyven fős élőlánccal tiltakoztak a szavazás ellen, végül a rendőrök vitték el őket.

Az elfogadott rendelet szerint jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület lesz 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetek. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró. A tilalmat azóta a Kelenföld vasútállomásnál lévő (Etele téri) aluljáróra is kiterjesztették.

A hajléktalantörvénnyel kapcsolatos problémákról korábban mi is írtunk.

Rovatok