Index Vakbarát Hírportál

Ritka sportautókat nyelt el egy víznyelő

2014. február 12., szerda 18:07

Nyolc ritka, kiállítási sportautó-modell zuhant bele szerda reggel egy, a Nemzeti Corvette Múzeumban beszakadt víznyelőbe a Kentucky állambeli Bowling Greenben. A balesetben senki sem sérült meg, jelenti az MTI.

A 12 méteres átmérőjű, 6-9 méter mély gödör a múzeum Skydome elnevezésű épületében keletkezett. A létesítmény nem fogad látogatókat, a múzeum épületeinek szerkezetét statikusok vizsgálják.

A víznyelőbe zuhant Chevrolet Corvette-ek közül hat a múzeum tulajdona, kettőt pedig - egy 1993 ZR-1 Spydert és egy 2009-es ZR1 Blue Devilt - a General Motors adott kölcsön.

A sérült autók között van továbbá egy 1962-es fekete Corvette, egy 1984-es versenyfelvezető autó, az 1992-es, egymilliomodik fehér Corvette, egy 1993-as rubinpiros 40. évfordulós Corvette, egy 2001-es Mallett Hammer Z06-os Corvette és a 2009-es, 1 millió 500 ezredik Corvette.

A sportautót, amelynek első példányai 1953-ban készültek el, 1981 óta Bowling Greenben gyártják.

WTF a víznyelő?

A víznyelő (angolul sinkhole, spanyolul hundimiento) természetben előforduló karsztjelenség, akkor keletkezik, ha a talajfelszín alatti karsztkőzet – jellemzően mészkő vagy dolomit – meggyengül, a leszivárgó víz tágítja a kőzet repedéseit, és kimos egy barlangot. Ha egy ilyen, föld alatti barlangok mennyezete elvékonyodik, beomolhat, amikor már nem bírja a rá nehezedő terhelést. A víznyelők nyílása olykor meglepően szabályosan kerek lehet.

Bár a víznyelő természeti jelenség, mesterséges okai is lehetnek, az emberi tevékenység felgyorsíthatja  a keletkezésüket. A kutak például a kasztkőzetben levő víztározóból szívják a vizet, így csökkenthetik bennük a nyomást. Az építkezések során keltett rezgések is hozzájárulhatnak egy víznyelő beszakadásához, akárcsak a bányajáratok vagy a csatorna- és vízellátórendszer régi, már nem használt, földben maradt tartályai, amelyek egy idő után összeroppannak.

Rovatok