Index Vakbarát Hírportál

Az erőszak tartja otthon a tömegeket

2014. február 13., csütörtök 17:44

Félmillióan laknak Szarajevóban, a politikai elit elleni tüntetéseken mégis csak egy-két ezer ember vesz részt. A korrupt és önző politikusokat senki sem szereti, de a múlt heti erőszakos tüntetések nagyon sok embert visszatartanak.

„Nem veszünk részt ebben a szarban, most épp békések a tüntetők, de ki tudja meddig?" – mondta három fiatal Szarajevó óvárosában, Baščaršija városrészben. A politológushallgatók közül az egyik nevetve tette hozzá, hogy egyszer úgyis ők lesznek a kormány, és akkor megváltoztatnak majd mindent. „A mostani politikusok csak lopnak és semmi értelmeset nem tesznek az országért."

Ezek a fiatalok jól leírták az általános hangulatot: a tüntetésektől pár utcára az emberek ugyanúgy elégedetlenek a kormánnyal, de tüntetni nem mennek el, a múlt heti erőszak nagyon sokakat elriaszt. Múlt pénteken gyújtották fel Szarajevóban az elnöki hivatalt és Tuzlában is kiégett egy kormányzati épület. A félmilliós fővárosban az elmúlt napok demonstrációi alkalmanként egy-két ezer embernél többet nem mozgattak meg.

„Az elnöki hivatal túlélte a háborút, erre jönnek ezek a tizennyolc éves huligánok és leégetik az egészet. Undorító" – mondta egy középkorú férfi. A korrupt hatalmi elitet ő sem szereti, de nem hiszi, hogy most bármi is változni fog. „Hogy mit tehetnénk, hogy jobb legyen a helyzet? Semmit, úgysem változik semmi. A tüntetések is tartani fognak még két hétig, egy hónapig, aztán mindenki hazamegy, a politikusok meg maradnak a helyükön. Minden marad ugyanígy."

Két fiatal szerint a rendőrök szándékosan hergelték a tömeget, és amikor az emberek megindultak az elnöki épület felé, a rendőrök eltűntek, ezért torkollott gyújtogatásba a tüntetés.

A csendes hátország

„Az én időm már elmúlt, a fiatalokat kérdezze" – mondta egy idős boltos, amikor megszólítottam a tüntetésekkel kapcsolatban. A férfi támogatja a tüntetőket, de ő maga nem megy ki a demonstrációkra, szerinte ez a huszonévesek dolga. „Csak ne romboljanak, de velük vagyok, mert nehéz itt az élet" - tette hozzá.

Akárkit kérdeztem, szinte mindenki elégedetlen a hatalmi elittel. „Kirúgnám az összes politikust, úgy ahogy vannak, de rossz a lábam, szóval nem tudok elmenni a tüntetésekre" – mondta egy hatvan körüli nő.

Rovatok