Index Vakbarát Hírportál

Eltűntek a neonáci tüntetők Drezdából

2014. február 13., csütörtök 21:46

Évek óta először neonáci felvonulás és ellentüntetés nélkül, békében emlékeztek meg csütörtökön Drezdában a német várost romba döntő szövetséges bombázás évfordulójáról.

Szélsőjobboldali szervezetek váratlanul lemondták a gyászmenet elnevezésű, csütörtök estére tervezett felvonulásukat. Ez a német szélsőjobboldali, neonáci szubkultúra bevett eseménye, a kilencvenes évek közepe óta rendszeresen megtartják. Megtartják a Nácimentes Drezda nevű civil koalíció ellendemonstrációját is, amelyen mindig a neonáciknál nagyságrendekkel többen jelennek meg.

A szélsőjobboldaliak és a fáklyás felvonulásukat megakadályozni próbáló ellentüntetők nélkül az idei megemlékezések mind békések voltak. A legnagyszabásúbb rendezvény a belváros körüli hagyományos élőlánc volt, amelyet 11 ezren alkottak.

Értelmetlen bombázás volt

A 69. évfordulón tartott rendezvények fő szónoka Helma Orosz drezdai főpolgármester és Stanislaw Tillich szászországi tartományi miniszterelnök volt. Mindketten hangsúlyozták, nem szabad feledni, hogy a bombázás oka a náci rendszer volt, és tűrhetetlen, hogy neonácik tőkét akarnak kovácsolni a tragédiából.

A második világháború végén, 1945. február 13-án és 14-én az angolszász szövetségesek több hullámban bombázták Drezdát. A számos történész szerint értelmetlen, katonai, stratégiai előnyt nem eredményező támadásoknak nagyjából 25 ezer polgári áldozata volt, többségük megégett vagy megfulladt a gyújtóbombák keltette tűzviharokban.

Rovatok