Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az olasz kormányfő

2014. február 14., péntek 16:40

Lemondott Enrico Letta olasz miniszterelnök. A kormányfői posztra pályázó Matteo Renzi, a kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára már a jövő hét elején bizalmat kérhet az olasz parlamentben.

Letta azért távozott, mert a PD vezetősége még csütörtökön 136 igen, 16 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett a leváltása mellett döntött. A kormányfő a voksolás után bejelentette, hogy másnap le fog mondani. Az olasz elnöki palota az alig háromnegyed órás pénteki találkozó után közleményt adott ki, amely szerint Enrico Letta feleslegesnek tartotta, hogy a parlamentben bizalmi szavazást kérjen tíz hónapja hivatalban lévő kormányának és benyújtotta „visszavonhatatlan“ lemondását az olasz elnöknek, aki elfogadta azt.

Az MTI szerint Giorgio Napolitano olasz államfő már délután megkezdi és szombaton lezárja konzultációit a parlamenti pártokkal. Elsőként Pietro Grasso a szenátus, majd Laura Boldrini, a képviselőház elnöke találkozik. Őket egymás után a parlamenti pártok küldöttségei követik.

Akár hétvégén jöhet az új kormány

Enrico Letta gyors leváltása után Napolitano is gyorsan akarja lezárni a kormány beiktatását. Az államfő hangsúlyozta, hogy a jelenlegi olasz gazdasági helyzetben minél előbb meg kell kezdeni a tervezett reformokat, köztük az új olasz választási törvény kidolgozását. A pártokkal folytatott konzultációk során Napolitano felméri a miniszterelnöki székbe pályázó Matteo Renzi támogatottságát. Renzi csütörtökön azt hangoztatta, hogy az eddigi koalícióval kívánja folytatni a kormányzást. A Baloldali Demokraták (PD) főtitkára vezette új kormány akár már a hétvégén leteheti esküjét, és a jövő hét elején bemutathatná programját a parlamentben. 

A jobboldali Északi Liga és a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) bejelentette, hogy nem vesz részt a konzultációkon. Mindkét ellenzéki párt elfogadhatatlannak tartja, hogy Enrico Letta leváltása a parlamenten kívül történt meg. Grillo blogján gátlástalan maffiózónak nevezte a hatalomért mindenre képes Renzit. A szintén ellenzéki Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) is ellenzi a Renzi-kormányt. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) egyelőre nem foglalt állást. 

Az olasz kormányfői hivatal közölte, hogy José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke telefonon köszönte meg Enrico Lettának eddigi munkáját és kormányzása tíz hónapja alatt bizonyított európai elkötelezettségét

Rovatok