Index Vakbarát Hírportál

Indonézia rendesen berágott Ausztráliára

2014. február 16., vasárnap 10:55

Ausztrália is nyakig benne van a lehallgatási botrányban: az Edward Snowden által legfrissebben kiszivárogtatott dokumentumokból az derül ki, hogy Ausztrália megfigyelte és információkat szerzett attól az amerikai ügyvédi irodától, amelyik a kereskedelmi vitában vele szemben álló Indonéziát képviselte – írja a Guardian.

A kereskedelmi tárgyalások tárgya nem pontosan ismert, de a lehallgatások idején két vitás ügy volt az országok között, a New York Times szerint az egyik szegfűszeges cigaretták, a másik pedig rákok kereskedelmét érinti.

Az indonéz külügyi szóvivő, Teuku Faizasyah szerint ez egy újabb kellemetlen bizonyíték az Indonézia nemzeti érdekeit komolyan sértő kémkedésre. „Igazán kíváncsi vagyok, hogy mivel jöhet még elő Snowden. Úgy gondolom, hogy most Ausztrálián és az USA-n a sor, hogy tisztázzák magukat, amennyiben meg akarják menteni az országok közötti kétoldalú kapcsolatokat" – mondta a szóvívő.

Az ausztrál miniszterelnök, Tony Abott azt nyilatkozta, hogy az adatokat nem kereskedelmi, hanem nemzetbiztonsági célból gyűjtötték. Scott Ludlam, az ausztrál zöld párt képviselője szerint a mostani ügy viszont azt bizonyítja, hogy a nemzetbiztonsági szervek bőven átlépték a hatáskörüket, mert ebben az esetben ipari kémkedést folytattak, aminek semmi köze nincs a nemzet biztonságához.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy az amerikaiak 2003-ban segítettek az ausztráloknak Pápua Új-Guinea titkosított kommunikációjának feltörésében, illetve hozzáférést biztosítottak mobilhasználattal kapcsolatos adatokhoz, amely indonéz köztisztviselők mobilhasználatába is betekintést engedett az ausztrálok számára.

John Kerry amerikai külügyminiszter a héten látogat Indonéziába, ahol feltehetően a lehallgatásokról is tárgyalnak majd. Ausztrália és Indonézia között egyébként tárgyalások folynak egy etikai kódex felállításáról, mivel a Guardian Australia és az ABC tavaly kiderítette, hogy Ausztrália lehallgatta az indonéz miniszterelnököt.

Rovatok