Index Vakbarát Hírportál

A másodpilóta térítette el az etióp gépet

2014. február 17., hétfő 07:44

Letartóztatták az Ethiopian Airlines gépének eltérítőjét – írja a Guardian. A rendőrség kijelentette: a helyzetet végig az irányításuk alatt tartották. Az eltérítő a másodpilóta volt: kizárta a kapitányt a pilótafülkéből, mikor az a mosdóba ment, hogy Svájcban elszállva menedékjogot kérhessen. A genfi repteret újra megnyitották, miután az eset után rövid időre lezárták.

A római Fiumicino repülőtér helyett Genfben szállt le az etiópiai légitársaság egyik Boeing 767-300-as utasszállító gépe, miután eltérítették. A járat Addisz-Abebából indult az olasz fővárosba helyi idő szerint hajnali fél egykor. A FlightRadar 24 telefonos alkalmazás szerint a gép több kört megtett Genf fölött, mielőtt leszállt volna. A gépet harci repülőgépek kísérték a genfi reptérig Olaszország felől.

Az utasok és a személyzet tagjai biztonságban vannak. Az utasok tarkóra tett kézzel hagyhatták el a gépet, a rendőrség mindenkit átvizsgált. Az etióp állami tévétársaság szerint 193 utas, köztük 140 olasz volt az ET-702-es járat fedélzetén.

Menedékjogot kérünk, vagy garanciát, hogy nem adnak át az etióp kormánynak

– hallható azon a Twitteren is keringő felvételen, melyen a másodpilóta a légiirányítókkal beszélt. A repülőtér szóvivője szerint a másodpilóta arról beszélt, hogy országában fenyegetve érezte magát. A leszállás után kötélen mászott ki a pilótafülkéből, letartóztatták, hétfőn bíróság elé áll, akár húsz évet is kaphat elvileg túszejtésért. 

A reptér vezérigazgatója kiemelte: a másodpilóta maga jelentette be az eltérítést a hatóságoknak, az utasok nem is tudtak arról, mi történik, és nem fenyegette őket veszély. Az RT.com szerint az eltérített gép miatt legalább öt járatot töröltek vagy átirányítottak.

1993-ban egy etióp férfi pisztollyal próbált eltéríteni egy New Yorkba tartó német utasszállító gépet. Húsz év börtönre ítélték Amerikában. 2001-ben etióp diákok térítettek el egy 60 főt szállító gépet, majd Szudánba repültek vele.

Rovatok