Index Vakbarát Hírportál

Kéttonnás sziklát loptak Ausztráliában

2014. február 17., hétfő 15:39

„Amit fel tudsz emelni és nem forró, lopd el″ – tanítgatják gyermekeiket a kisstílű tolvajok világszerte. Ausztráliában viszont nem kispályáznak: egy canberrai sziklagyűjteményből ismeretlen tettesek elloptak egy kéttonnás sziklatömböt.

Erejük volt hozzá, eszük nem: a szikla a hatóság szerint gyakorlatilag értéktelen. A tömb 450 millió éves, és biztosan speciális emelőberendezés kellett ahhoz, hogy ellopják. A tömb egy még nagyobb szikladarabon állt a gyűjteményben.

A tömböt egyébként egy bányászcég ajánlotta fel a Victoria állambeli aranylázra emlékezve, mely az 1800-as években sok kalandor fantáziáját megmozgatta. 

A gyűjtemény igazgatója szerint valószínűleg többe került daruval megemelni és elszállítani a sziklát, mint amennyiért a belőle kinyerhető aranyat el fogják tudni adni. Az igazgató becslése szerint a tömb összértéke 200 ausztrál dollár, azaz 40 ezer forint lehet. A szikla főleg homokkőből áll, de kis mennyiségben aranyat is tartalmaz, ebből jöhet össze a 40 ezer forint.

Ki az ördög lop el egy sziklát Ausztráliában?

– tette fel a mindenkiben megfogalmazódó nagy kérdést Andreas Schmidt Mumm a Facebookon. Az ausztrál rendőrség kéri, hogy aki bármilyen információval rendelkezik a lopásról, jelentkezzen a szokásos elérhetőségeken.

Rovatok