Index Vakbarát Hírportál

Kígyózó sorok a gigajégbarlang-túrán

2014. február 17., hétfő 12:00

A nagyon hideg amerikai tél alatt öröm az ürömben, hogy a wisconsini jégbarlangokhoz el lehet sétálni a partról – annak ellenére, hogy a világ legnagyobb édesvízű tavának szigetein vannak. A Felső-tó (Lake Superior) befagyott, a jégen körülbelül másfél kilométert kell gyalogolni a barlangokhoz, az emberek hosszú sorokban sétálnak az Apostol-szigetekhez.

A barlangoknál nyáron kajakozni szoktak, most a rendkívüli hideg miatt elérhetők télen is. A Business Insider szerint öt év óta most először fagyott be eléggé a tó ahhoz, hogy gyalog is el lehessen jutni a barlangokhoz. 

A barlangokat a hullámok vájták ki a homokkőből, az Apostol-szigeteken találhatók. A Felső-tó a a világ legnagyobb területű édesvízű tava, a víztérfogatot tekintve pedig a harmadik legnagyobb. Területe nagyobb, mint Csehországé, vizével 30 centiméter magasan lehetne beborítani Észak- és Dél-Amerika teljes területét.

Az amerikai telet meghatározó nagy hideget az északi-sarki állandó ciklon (polar vortex) felől érkező hideg levegő okozza. Ez az óramutató járásával ellentétesen mozgó hideg, sűrű levegő egészen az USA déli államaiig elért, a Nagy-tavak, illetve más folyók és tavak is befagyhatnak, illetve egy részük be is fagyott, ahogy a Felső-tó is.

Korábban a Niagara-vízesés egy része is befagyott, erről itt talál képeket.

Rovatok