Index Vakbarát Hírportál

Korallba kapaszkodva élték túl a búvárok

2014. február 17., hétfő 13:40

Három nappal az eltűnésük után megtaláltak a Bali mellett eltűnt hét búvár közül ötöt − írja a Yahoo. A hét nőből ötöt találtak meg halászok, egy korallzátonyba kapaszkodva 20 kilométerre attól a helytől, ahol három nappal korábban merültek. A halászok a nagy hullámzás miatt nem tudták megközelíteni őket. Egyiküket helikopterrel szállították a partra, és a többieknek élelmet dobtak le, a másik négy nőt hajóval mentették végül ki.

A hét japán nő (öt búvár és két oktató) a Bali délkeleti partjaitól mintegy 20 kilométerre fekvő Nusa Penida szigetnél merült alá oxigénpalackkal. Miután délután a harmadik merülés után nem jöttek fel a felszínre, bérelt hajójuk kapitánya riasztotta a rendőrséget.

Az MTI szerint szombat délután fel kellett függeszteni a kutatást a kedvezőtlen időjárás miatt, ugyanis szakadt az eső, és erős volt a szél. Vasárnap reggel egy nagy hajóval és egy helikopterrel tértek vissza a mentőalakulatok, hogy megpróbáljanak a búvárok nyomára akadni. Japán kormányzati tisztségviselők közölték, hogy mind a hét búvár tapasztalt, mindegyikük legalább ötven búvártúrán van túl. A csapat tagjai közül a legidősebb 59, a legfiatalabb 27 éves.

A hajó kapitánya elmondta, hogy délután egy órakor a Kristály-öbölben (Crystal Bay) merültek le a japán búvárok, és azóta nem látta őket. Ez a térség kristálytiszta vizéről, valamint gyors áramlatairól ismert. Sokszor előre kiszámíthatatlan az áramlások iránya, ezek menet közben irányt válthatnak, akár lefelé vagy fölfelé is.

Rovatok